РосЗМІ розповсюджують фейк, що українським біженцям у Чехії буде нічого їсти

https://leopolis.news/post/64389/roszmi-rozpovsyudjuyut-feyk-shcho-ukranskym-bijencyam-u-chehi-bude-nichogo-sty

20/05/2022

Про це пишуть «Наші гроші. Львів».

Це пов’язано з змінами до закону Lex Ukraine, який регулює проживання у Чехії біженців з України. Зміни справді внесли, однак не такі, як повідомляють російські сайти.

Наприклад, російське видання «Новый день» зазначає, що гуманітарну допомогу в 5 тис. крон (близько 200 євро) тепер виплачуватимуть лише раз і лише після реєстрації в одному із муніципалітетів.

Разом з тим на сайті не згадують, що скасування допомоги буде лише у випадку, якщо біженці вже мають безкоштовне житло та гуманітарну допомогу (забезпечені їжею та засобами гігієни). Тому російські сайти рясніють маніпулятивними заголовками з розряду «Українським біженцям в Чехії скоро нічого буде їсти» та «біженці будуть позбавлені виплат, якщо не падають у голодному запамороченні».

Натомість міністр праці та соціальних справ Мар’ян Юречка пояснює, що гуманітарна допомога призначена для покриття найнеобхідніших потреб. А люди, які мають житло та харчування вже забезпечені необхідним.

Що насправді змінюють поправки до закону?

  • Чехія не буде платити гуманітарну допомогу у випадках, якщо біженці мають житло, де їм безкоштовно надають харчування та інші зручності.
  • Починають боротьбу з «туризмом» заради допомоги. Зокрема забороняють надавати тимчасовий захист громадянам Європейського Союзу. Ця норма стосується українських ромів, значна частина яких мають угорське громадянство та прибули у Чехію через вищі соціальні виплати.
  • Збільшують термін розгляду заяви про тимчасовий захист до 60 днів. Також про зміни місця проживання потрібно повідомити не впродовж трьох днів, а не 15 як раніше.
  • Скорочення терміну надання безкоштовного медичного страхування біженцям у віці від 18 до 65 років до 180 днів. За постановою про тимчасовий захист раніше був 1 рік.

Інші маніпуляції

Також російські ЗМІ використовують жорсткіші умови закону для непідкріплених тверджень.

«Крім того, біженці, що залишились, стають тягарем для країни і їх хочуть підштовхнути до виїзду» ‒ бреше «Новый день».

Не було жодних офіційних заяв про прагнення видворити українських біженців або заходи для їх від’їзду.

Наприклад, віце-прем’єр-міністр Віт Ракушан повідомляв, що зміни пов’язані з процедурними причинами. Наприклад, швидшу звітність про переїзд вимагають, щоб швидше адаптувати до новоприбулих систему освіти та охорони здоров’я. А скорочення терміну медичного страхування має стати мотивацією для переселенців щодо пошуку роботи.

За останніми даними, з 24 лютого в Чехію з України прибули понад 345 тисяч біженців, майже 40% з них ‒ діти. Частина людей повернулась додому, а в Чехії залишилося близько 200 тис. українців. При цьому понад 50 тисяч із них вже знайшли в Чехії роботу. Через наплив українців у країні запровадили надзвичайний стан.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news