Внутрішні органи у грудній клітці, серце у правій частині: у Львові прооперували новонародженого з важкими вадами

https://leopolis.news/post/64537/vnutrishni-organy-u-grudniy-klitci-serce-u-praviy-chastyni-u-lvovi-prooperuvaly-novonarodjenogo-z-vajkymy-vadamy

23/05/2022

Про це повідомляє Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охматдит».

Трьохденний малюк із Львівщини поступив до «Охматдиту» одразу після свого народження із однією із найважчих вад розвитку – лівобічною діафрагмальною грижею та повністю недорозвиненою лівою легенею.

Зазначається, що діагноз, зазвичай, ставиться дитині ще внутрішньоутробно під час ультразвукового дослідження, тому батькам дуже важливо знати, куди можна звернутися за допомогою одразу після народження малюка. Проте, найоптимальнішим виходом для збереження життя дитини, є присутність на пологах реанімаційно-хірургічної бригади з багатопрофільної дитячої лікарні, яка б могла одразу реанімувати та транспортувати новонародженого до мед закладу.

Після обстеження дитини, хірурги «Охматдиту» виявили повну відсутність одного із куполів діафрагми, що потребувало оперативного втручання з його пластики штучним матеріалом – сіткою, яка відділила органи грудної клітки від органів черевної порожнини.

Оперативне втручання тривало 3 години за участю операційної бригади з 5-ти чоловік.

«Шлунок, кишківник, селезінка, ліва доля печінки розвивалися у лівій половині грудної клітки, що не давало можливості рости лівій легені. Тобто, у дитини виражена гіпоплазія лівої легені. А серце знаходилося у правій частині грудної клітки. Під час оперативного втручання нам вдалося перемістити черевні органи з грудної клітки туди, де вони мають природньо бути і відділити їх сіткою. Серце почало поступово зміщуватися на своє природнє місце», прокоментував керівник Клініки хірургії з центрами торакальної хірургії, нефрологічної хірургії та реконструктивної урології Олег Ленів.

Сьогодні дитина знаходиться у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених, де отримує подальше лікування. Стан дитини стабільний.

Зі слів медиків, унікальність патології цієї дитини у тому, що у неї була повністю відсутня половина діафрагми, що зустрічається вкрай рідко і є найвищим ступенем ризику для життя дитини. Згідно статистики – до 4-ох разів у рік для нашого регіону.

Лікарі «Охматдиту» інформують батьків, які під час вагітності зіткнулися з подібними проблемами, аби вони ще до народження малюка планували свій візит до лікаря, щоб обговорити подальші дії щодо порятунку і збереження дитячого життя після його народження.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news