logo
18/04
17/04
16/04
2 ...

Українці отримали можливість обміняти готівкову гривню в Німеччині

24-05-2022 14:46848

Українці отримали можливість обміняти готівкову гривню в Німеччині
Фото: bank.gov.ua

Відсьогодні, з 24 травня 2022 року, українці, які через війну вимушено залишили Україну та перебувають у Німеччині, зможуть обміняти готівкову українську гривню на євро. Відповідну угоду Національний банк України, Федеральний банк Німеччини та Міністерство фінансів Німеччини уклали 17 травня.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Отже, кожен повнолітній громадянин України зможе обміняти на євро до 10 тисяч гривень готівкою. Прийматимуться банкноти номіналом від 100 до 1000 гривень (банкноти нижчих номіналів та монети обміну не підлягатимуть).

Курс, за яким здійснюватиметься обмін протягом наступного тижня,  публікуватиметься щоп’ятниці о 14.00 за посиланням: www.bundesbank.de/wechselkurse-uah.

Докладнішу інформацію щодо процедури обміну можна отримати у кредитних установ, що беруть участь у програмі.

«Завдяки угоді, яку ми уклали з Федеральним банком Німеччини та Міністерством фінансів Німеччини, українці зможуть обміняти наявну в них готівкову гривню в німецьких кредитних установах. Ми надзвичайно вдячні німецьким колегам за надану підтримку та сприяння нашим вимушеним переселенцям у такому важливому питанні», – сказав заступник Голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.

Він додав, що Національний банк стоїть на захисті фінансової оборони України та вважає одним із пріоритетних завдань у своїй роботі під час дії воєнного стану – забезпечення українців можливістю вільно розраховуватися для задоволення їх життєвих потреб. «З цією метою НБУ не встановлював жодних обмежень на безготівкові розрахунки і з перших днів війни почав шукати шляхи для того, щоб українці, які виїхали за кордон, маючи з собою лише поспіхом взяту готівкову гривню, могли обміняти її на валюту країни перебування. Насамперед нам вдалося вирішити це питання спільно з Національним банком Польщі, до якої виїхали найбільше українців, понад три мільйона», – наголосив Сергій Ніколайчук.

Нагадаємо, що з 25 березня українці мають можливість обмінювати до 10 тисяч гривень готівкою на одну особу на польські злоті. За цим механізмом Національний банк України вже викупив у Національного банку Польщі майже пів мільярда гривень.

Крім того, Національний банк дозволив українським банкам купувати готівкову гривню в іноземних фінансових установ за безготівкову іноземну валюту в обсязі до 1 млн євро на день (у еквіваленті). Це також сприяє поступовому вирішенню проблеми з обміном готівкової гривні вимушеними переселенцями. За наявною в Національного банку інформацією, низка банків уже здійснюють обмін готівкової гривні за кордоном на іншу валюту, використовуючи цей механізм [зокрема, Райффайзен Банк – у Австрії, Угорщині, Чехії; Erste Bank Oesterreich – у Австрії; OTP Bank – у Молдові та Угорщині; Banca Comercială Română – у Румунії; Tatra banka (дочірній банк групи Raiffeisen) – у Словаччині].

Водночас Національний банк України продовжує активний діалог із центробанками інших країн ЄС, які також прийняли українських переселенців, щоб забезпечити можливість обміну готівкової гривні на місцеву валюту в межах установлених лімітів

Також Національний банк України постійно комунікує з центробанками держав-партнерів, щоб оперативно вирішувати питання безперебійного приймання та обслуговування платіжних карток усіх українських переселенців, які були вимушені залишити свої домівки, рятуючись від військової агресії.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news