logo
01/05
30/04
2 ...

В окупованій Херсонській області припинили роботу майже всі аптеки – Денісова

26-05-2022 18:24583

В окупованій Херсонській області припинили роботу майже всі аптеки – Денісова
Фото: focus.ua

У тимчасово окупованій Херсонській області поглиблюється гуманітарна криза через відсутність ліків.

Про це повідомила Уповноважена Верховною Радою з прав людини Людмила Денісова. 

«Внаслідок неможливості здійснення поставок у регіоні припинили роботу майже всі аптеки. Невелика кількість фармацевтичних закладів, які ще продовжують працювати, підвищили ціни на медичні препарати у 3-5 разів». - повідомила Денісова.

За її словами, на Херсонщині виник дефіцит препаратів від серцево-судинних захворювань та жарознижувальних засобів. 

Водночас окупанти нелегально завозять ліки на територію Херсонської області з тимчасово окупованого Криму та продають на стихійних місцевих ринках. Усі ліки не сертифіковані та можуть становити небезпеку для життя і здоров’я людей.

Водночас окупанти не пропускають волонтерів з підконтрольної Уряду України території, які готові доправити гуманітарну допомогу. Гуманітарні українські вантажі загарбники грабують, а потім продають жителям тимчасово окупованих територій. 

За словами Денісової, рф порушує права жителів України на медичну допомогу, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями. Такі дії суперечать нормам статті 51 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року.

Омбудсман Людмила Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень прав людини рф в Україні.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news