На Золочівщині провели для дітей-переселенців екомандрівку та передали подарунки з Німеччини

https://leopolis.news/post/64798/na-zolochivshchyni-provely-dlya-ditey-pereselenciv-ekomandrivku-ta-peredaly-podarunky-z-nimechchyny

27/05/2022

Розпочалися розваги із арт-терапевтичного заняття, яке для дітей-переселенців та їх ровесників із місцевих мешканців, провела психологиня Центру емоційного здоров’я з міста Золочів Надія Семків. Під час занять виготовляли своєрідне «чарівне дзеркало», через яке потім шукали радість і задоволення від життя.

«У цей важкий для нас час, – зазначила пані Надія, – діткам-переселенцям не вистарчає людського тепла та радості. Саме цього вони сьогодні й шукали. Шукали для того, щоби знайти ресурс, як жити далі».

Після арт-терапевтичного уроку відбулась невеличка екологічно-пізнавальна природнича мандрівка околицею села Білий Камінь. У часі мандрівки, яку проводили волонтери із ГО «ЛІіС», дітви побували біля водойм, що свого часу утворилися на старому руслі річки Західний Буг, оглянули невеличкий водоспад на місці колишнього водяного млина та слухали цікаві розповіді про вікового масивного ясена, що зростає при дорозі, та ще багато цікавого.

А коли усі повернулися до центру села, в Народному домі на дітвору чекали коробки із подарунками, які волонтери ГО «ЛІіС» передали кожній дитині від їх ровесників із Німеччини.

За словами волонтера Тараса Харачка – доцента кафедри лісових культур і лісової селекції ДЛТУ України, який в ГО «ЛІіС» є керівником Центру відновлення лісу, а також курує екологічно-освітній волонтерський напрямок організації – це була перша поїздка на Золочівщину, зокрема в село Білий Камінь, куди волонтери прибули на запрошення депутатки Золочівської райради Лесі Горготи. Як наголосив пан Тарас, приїхали вони до Білого Каменя з метою оцінити загалом обставини та ситуацію на місці, щоб уже в найближчому майбутньому можна було правильно планувати роботу з дітьми із вимушено переселених сімей, яких у селі майже 60 дітей.

«Через російську агресію, ГО «ЛІіС» переформатувала трохи свою діяльність, оскільки з’явилися, так би мовити, нові виклики. Ми зараз інтенсивно працюємо з Київською громадською організацією «Мережа захисту національних інтересів ANTS», які збирають заявки від громад внутрішньо-переміщених осіб в Україні і надсилають нам. А ми, у свою чергу, збираємо конкретну допомогу через наших партнерів із Німеччини, Польщі й розвозимо персонально у громади», – зазначив у коментарях Тарас Харачко.

Також, за словами волонтера, найближчим часом планується проведення для дітей-переселенців низки екологічно-пізнавальних мандрівок лісовими масивами, що в околицях села Білий Камінь, у партнерстві із еко-освітянами та інтерпретаторами природи із Національного природного парку «Північне Поділля».

Михайло Шишка, журналіст, спеціально для Leopolis.news