logo
28/03
2 ...

На інформаційному фронті кожний солдат важливий: українських журналістів запрошує Косово

27-05-2022 10:12691

На інформаційному фронті кожний солдат важливий: українських журналістів запрошує Косово
Фото: НСУЖ

Програму запропонував і розвиває Європейський центр свободи преси та засобів масової інформації.

Про це повідомляє НСЖУ.

За рекомендацією Національної спілки журналістів України в косовській столиці Приштині розпочав роботу спецкор з України – учасник програми професійного захисту Journalists-in-Residence Kosovo.

Програму запропонував і розвиває Європейський центр свободи преси та засобів масової інформації (The European Centre for Press and Media Freedom, ECPMF) спільно з партнерами, серед них Європейська федерація журналістів (EFJ), Асоціація журналістів Косова (AJK), Національна спілка журналістів України (НСЖУ).

«У молодій республіці, незалежність якої офіційно визнали майже 100 держав світу (серед них поки що немає України), журналістські об’єднання створили зручні умови для фахової, творчої та громадської діяльності, – ділиться враженнями засновниця й президент Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» Людмила Мех. – Для більшості колег – це насамперед можливість залишатися в професії, коли розв’язана рашистами війна змусила мільйони людей евакуюватися з районів бойових дій. Не всі журналісти в цей час можуть бути воєнкорами, але інформаційний фронт широкий, і тут важливий кожний його солдат».

Запрошені до Косова медійники мають змогу користуватися редакційним офісом, спілкуватися з урядовцями й представниками інших державних структур, відвідувати заходи, зокрема й міжнародного рівня, які відбуваються в Косові. Гостям пропонують брати участь у етерах телебачення й радіо, розповідати про сьогодення, історію та культуру України. У Приштині нині комунікує з пресою і громадськістю журналістка з Кропивницького Людмила Макей. А загалом тут можуть перебувати як учасники програми два десятки працівників ЗМІ. Щойно долучилися до роботи на цьому інформаційному полі двоє людей, а далі очікуємо приїзду ще однієї колеги-українки, – додає очільниця фонду.

Перша «робоча прогулянка» столицею весняного Косова виявилася багатою на зустрічі. У неділю 22 травня (в день шанування пам’яті Тараса Шевченка) в середмісті просто на вулицях і майданах спілкувався з жителями Приштини автор цих рядків (принагідна вдячність – краянці-перекладачці АнастасіїЛісовій, що допомагала долати мовний бар’єр). Втім, багато хто з косоварів знають і англійську. Нею українці спілкувалися наступного дня з кореспондентами Радіо Свобода, які записали інтерв’ю про дієвість програми Journalists-in-Residence Kosovo. Небайдужа до мистецтва Людмила Макей, таланти якої не обмежуються журналістикою, дарувала співрозмовникам власноруч виконані художні мініатюри в стилі петриківського розпису – цим на рівні народної дипломатії презентувала українську образотворчість.

Відчувалися щирість місцевого люду й непідробне співпереживання в розмовах про війну – тут підтримують Україну в її боротьбі проти рашистів і тих страхіть геноциду, які вчиняє держава-терорист. Свою свободу й мирне життя косовари, як відомо, відвоювали ще наприкінці 1990-х, отож їм дуже близькі й зрозумілі почуття українців.

Гості, прибувши нічним авіарейсом до Приштини, обговорили свої плани з косовськими колегами, серед них Флутура Кусарі (представниця ECPMF), Джамайль Реджа (очільник AJK), координатор проєкту Адем Сулеймані. Останні запевняють, що киянам «не буде коли відпочивати» – на Балканах інтерес до України дуже великий.

Програма передбачає, зокрема, перебування тут учасників щонайменше пів року в статусі осіб, захищених міжнародним законодавством. Отож майстри пера, діячі медійної сфери мають намір використати відведений їм час максимально ефективно, щоб репрезентувати Україну, яка велінням долі нині стоїть на передовій оборони цивілізаційних цінностей світової демократії. І це не просто гучні слова – це щира правда, якою ділилися з українськими журналістами представники преси Косова.

Сергій Шевченко, спецкор із Приштини (Косово)