logo
28/03
2 ...

У «Чорнобильській лікарні» вперше провели забір стовбурових клітин у 4-річного хлопчика

30-05-2022 15:40895

У «Чорнобильській лікарні» вперше провели забір стовбурових клітин у 4-річного хлопчика
Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Команда Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру спільно з дитячим лікарем-онкологом Національного інституту раку Ксенією Болгаріною провела перший успішний забір стовбурових клітин у дитини.

Про це повідомляє пресслужба Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Ці клітини мають  допомогти 4-річному Максимку, якого лікують від нейробластоми, після високодозової хіміотерапії швидше одужати.

«Наш маленький герой зовсім не боявся, був слухняним та мужнім, тому процедура пройшла дуже вдало!», – йдеться у повідомленні ЗУСДМЦ.

Упродовж 5 днів медики готували пацієнта до процедури, очікуючи максимальної кількості клітин у крові. Для цього здійснювали стимуляцію крові препаратами із подальшим визначенням рівня CD 34+ (стовбурових клітин) на проточному цитометрі. 

Далі сам процес забору з допомогою спеціального сепаратора Amicus, який, пропускаючи кров, відбирає з неї стовбурові клітини, та повертає її назад.

5 годин, 6 циклів, 3 об'єми циркулюючої крові і медики отримали достатню кількість аферезного матеріалу, який заморозили та помістили у спеціальне сховище з рідким азотом. Зібраний матеріал зберігатиметься у кріобанку Клініки при -196*С до того часу, коли дитина буде готова до трансплантації.

Зараз Максимко удома, але незабаром має повернутись у Центр. Тут у спеціальних стерильних боксах він проходитиме спеціалізоване лікування: високодозову хіміотерапію та трансплантацію кісткового мозку.

«Ми єдина на заході України дитяча клініка, яка має готову команду та сучасні можливості збирати стовбурові клітини для трансплантації кісткового мозку. І ми це успішно робимо, попри те, що триває війна», розказав Роман Кізима, керівник та ідейний натхненник Клініки.

У відкритій напередодні війни Клініці робота триває до такого ж забору медики готують ще кількох пацієнтів. Дуже важливо, що для пацієнтів усе лікування, процес забору та зберігання клітин абсолютно безкоштовні.

Довідка

Відкриття «Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку» у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі відбулось 15 лютого 2022 року. Це перша та єдина на заході України Клініка, що проводитиме трансплантацію кісткового мозку у дітей.

ЗУСДМЦ включено у пілотний проєкт з трансплантації МОЗ, який передбачає фінансування трансплантації для наших пацієнтів за державні кошти.

Команда спеціалістів ЗУСДМЦ забезпечує повний цикл онкологічного лікування та трансплантації кісткового мозку: від діагнозу до повного одужання. Усі спеціалісти пройшли відповідне навчання закордоном у провідних Європейських та Американських клініках. Медикаментозне забезпечення планується в рамках державної програми закупівлі лікарських засобів та виробів медичного призначення за напрямом «дитяча онкологія та онкогематологія».

Клініка забезпечена всім необхідним обладнанням та відповідними палатами, 1 палата інтенсивної хіміотерапії, 2 бокси з ламінарним потоком, 1 одна поцедурна, кімната для персоналу, відеоспостереження для усіх кімнат, сучасні вентиляційними системами та кисневою станцією.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news