logo
19/04
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

Львівщина долучиться до створення стратегії відновлення культурної спадщини України

31-05-2022 09:421024

Львівщина долучиться до створення стратегії відновлення культурної спадщини України
Фото: Львівська ОВА

Від початку війни від ракетних ударів чи пострілів з боку окупантів чимало об’єктів цивільної та військової інфраструктури, а також культурної спадщини України були пошкоджені або ж зруйновані вщент.

Як повідомляє пресслужба Львівської ОВА, уряд розпочав роботу над створенням стратегії відновлення культурної спадщини України. Львівщина також долучилася до ініціативи. Наша область за допомогою громадських ініціатив та громад з перших днів повномасштабного вторгнення докладала зусилля для захисту таких пам’яток.

Про це у коментарі для Бюро спадщини у Львові розповіла директорка департаменту архітектури та містобудування Олена Василько.

«Зараз найголовніше наше завдання — активно нарощувати співпрацю з міжнародними організаціями, щоб залучити для збереження архітектурних пам'яток якомога більше фінансового ресурсу. Зокрема, з польським інститутом Polonika продовжуємо реставрацію храму у Зарудцях. Ведемо перемовини щодо встановлення пожежної сигналізації на чотирьох об’єктах культурної спадщини», - зазначила Олена Василько.

Також в області організували серію практичних семінарів для пам’яткоохоронців, керівників установ, які опікуються спадщиною, архітекторів районів та громад. Це виїзні тренінги від фахівців на тему пожежної безпеки. Таких вже відбулося кілька. Один із них у церкві Параскеви П’ятниці у Львові. Перед тим, в межах меморандуму про співпрацю з Polonika, кілька десятків цінних архітектурних об’єктів області забезпечили вогнегасниками.

Разом зі «Skeiron» продовжують оцифровувати культурну спадщину, створюючи 3D-моделі об’єктів зі списку ЮНЕСКО та інших пам’яток Львівщини. Наразі готовими є 7 таких моделей, над восьмою команда працює.

«Якщо є звернення від інших архітекторів, то ми сприяємо в отриманні інформації та доступу, щоб якнайбільше пам’яток мали готові 3D-моделі, за якими їх легко можна буде реставрувати, в разі пошкодження чи знищення. Ми також вдячні Фонду Нагірних, з якими в межах ініціативи Центру порятунку культурної спадщини з початку березня співпрацюємо у забезпеченні пам’яток захисними матеріалами. Сподіваюся, нам разом вдасться реалізувати проєкт з оцифрування всіх храмів, які в нашій області збудовані за проєктами архітекторів Нагірних. Бо маємо таку амбітну ідею», зауважила директорка департаменту.

Вона також додала, що сьогодні є важливим інформаційний фронт. У цьому плані управління охорони культурної спадщини організовує публічні лекції на тему стилів української архітектури, а також допомогу громадам у дерадянізації культурного простору.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news