logo
19/04
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

Сьогодні минає друга річниця смерті видатного львівського композитора Мирослава Скорика

01-06-2022 11:02969

Сьогодні минає друга річниця смерті видатного львівського композитора Мирослава Скорика
Фото: ЛОДА

Два роки тому у Києві перестало битися серце видатного композитора і музикознавця, художнього керівника Київської опери Мирослава Скорика.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Широкій публіці відомий як автор музики до кінострічки Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» (1964). З найяскравіших епізодів музики до цього фільму композитор сформував «Гуцульський триптих» для оркестру. Інші відомі твори – «Карпатський концерт», опера «Мойсей», балет «Повернення Батерфляй», «Мелодія» (до фільму «Великий Перевал») та багато інших.

«Шляхетна Людина, яка упродовж усього свого життя самовіддано служила мистецтву та прославляла Україну у світі. Людина, яскрава Божа іскра якої горіла протягом усього життя. І тим яскравим світлом та душевним теплом Маестро ділився з усіма навколо. Його відхід у вічність – це величезна втрата для усього українського народу, для нашого і майбутніх поколінь.

Сьогодні за ним сумує кожне українське місто і кожне українське серце, яке було закохане в його музику. Проте, сьогодні пам’яті замало. Ми мусимо зробити усе, аби захистити нашу землю і нашу культуру. Це буде гідна шана нашим Героям. Живим і мертвим. Світла пам’ять, Маестро!», - зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Твори Мирослава Скорика регулярно виконують в Україні, інших пострадянських країнах, а також у Німеччині, Франції, Австрії, Нідерландах, Болгарії, Чехії, Словаччині, Польщі, Великій Британії, США, Канаді, Австралії. Композитор часто виступав як диригент і піаніст із виконанням власних творів.

У стилістиці продовжував традиції львівської композиторської школи, органічно пов'язаної з різноманітними первинними жанрами; дав модерну авторську візію українського, зокрема, карпатського, фольклору і львівського міського та салонного музикування, а також сучасної популярної музики, насамперед джазу.

Нагадаємо, у 2020 році рішенням сесії Львівської облради Львівській національній філармонії присвоїли ім’я Мирослава Скорика.

Похований композитор на Личаківському кладовищі у Львові.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news