logo
28/03
2 ...

У Львові вперше провели пересадку нирки дитині від неродинного донора

01-06-2022 20:511058

У Львові вперше провели пересадку нирки дитині від неродинного донора
Фото: ЗУСДМЦ

Команда  лікарів Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру спільно з медиками Першого медичного об’єдання провели успішну трансплантацію нирки підлітку, якого на початку війни евакуювали до Львова з НДСЛ Охматдит. У дитячій лікарні на Дністерській намагаються зробити усе можливе для кращої реабілітації юного пацієнта.

Про це повідомляє пресслужба ЗУСДМЦ.

Шанс на нове життя Роману з невеликого села на Рівненщині подарував 27-річний чоловік, який став донором органу посмертно. Операція з пересадки тривала близько двох годин. Медики розповіли, що нирка запрацювала ще на операційному столі. А зараз, після кількох днів обстежень та спостережень, дуже обережно дають перші позитивні прогнози. 

«Станом на сьогодні післяопераційний період минає без ускладнень, темп діурезу задовільний, показники азотемії у межах вікової норми»,  - розповів лікар-нефролог Роман Андруневич.

Вперше важкий діагноз - хронічний гломерулонефрит - Роману встановили у 2017 році. Тато та бабуся, які удвох опікуються хлопцем, лікували його, та хвороба невпинно прогресувала. Кілька останніх місяців підліток постійно знаходився на лікуванні у нашій лікарні, де тричі на тиждень проходив процедуру гемодіалізу та отримував спеціальну терапію. 

Щоб допомогти підлітку одужати, свої зусилля об'єднали медики двох медичних закладів Львова.  Успішна трансплантація нирки Роману - це результат злагодженої роботи цілої команди фахівців: лікаря-нефролога Романа Андруневича та анестезіолога Центру Іванни Андрейчук, керівника Центру трансплантологіі Першого медоб’єднання Львова Максима Овечка та лікаря-трансплантолога Андрія Крупача, дитячих хірургів ЗУСДМЦ Андрія Кузика та Богдана Романишина. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news