Туреччина подарує Литві «Байрактар» для ЗСУ, на який литовський журналіст збирав кошти

https://leopolis.news/post/65207/turechchyna-podarue-lytvi-bayraktar-dlya-zsu-na-yakyy-lytovskyy-jurnalist-zbyrav-koshty

02/06/2022

Про це повідомив литовський телеведучий, засновник Laisvės TV Андріус Тапін, який ініціював збір коштів.

«Це неймовірно, але Туреччина щойно погодилася безоплатно передати «Байрактар», на який литовці збирали гроші. Це просто неймовірно! На зібрані кошти ми придбаємо необхідні боєприпаси, а решта суми також піде на підтримку України», – повідомив міністр оборони Литви Арвидас Анушаускас.

«Турків настільки вразило прагнення литовського народу допомогти Україні, … що Туреччина вирішила подарувати бойовий дрон Bayraktar TB2 з усією оптикою і необхідним обладнанням. Тепер у нас є «Байрактар», є обладнання для нього і все ще є 4,4 млн євро. Дякуємо за лідерство міністру оборони Арвидасу Анушаускасу і його заступнику Віліусу Семешка за успішні перемовини, і звісно дякуємо Туреччині за такий чудовий подарунок у відповідь на невелику ініціативу телеканалу у невеликій країні», – написав у своєму Facebook литовський телеведучий, засновник Laisvės TV Андріус Тапінас

За його словами, Туреччина пообіцяла підготувати Bayraktar максимально швидко і вже за три тижні він полетить до ВПС Литви, а потім перекинеться в Україну.

«Турки також пообіцяли прикрасити Bayraktar литовськими та українськими кольорами та назву, яку йому надали. Вже завтра стартує національний відбір імені.

Laisves TV також передасть міноборони 1,5 млн євро, за що Bayraktar буде у повному озброєнні. І добре озброєний.

А решту грошей – 4,4 млн – виділити на гуманітарну, оборонну, логістичну чи відновлювальну допомогу Україні на прохання турецьких представників. Наступного тижня ми сядемо обговорювати варіанти з експертами, але оскільки це все ваші гроші, то треба буде зробити національне опитування і вирішувати разом.

У нас є Bayraktar, у нас є озброєння і ще є 4,4 млн. Напевно доведеться виконати обіцянки провести відпустку в Туреччині», – написав він.

Тапінас також додав, що кожне витрачене євро буде публічним і перевіреним незалежною аудиторською компанією.

Раніше повідомлялось, що литовський телеведучий, засновник Laisvės TV Андріус Тапін оголосив збір коштів на безпілотник турецького виробництва Bayraktar для України. За добу він зібрав майже 1,8 млн євро.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news