Львівська облрада вимагає законодавчо заборонити діяльність УПЦ (МП) – заява

https://leopolis.news/post/65863/lvivska-oblrada-vymagae-zakonodavcho-zaboronyty-diyalnist-upc-mp--zayava

14/06/2022

 

Відповідне рішення депутати проголосували на сьогоднішньому засіданні сесії. 

У заяві, зокрема, сказано:  

«З часу відновлення незалежності, протягом 30 років, в Україні офіційно діє структурний підрозділ Російської православної церкви – Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП). Усі ці роки, особливо з 2014 року, від початку російської агресії проти України, УПЦ МП неодноразово неприховано виявляла свою антиукраїнську та антидержавну позицію.

Ми всі чудово пам`ятаємо, як служителі московського патріархату  впродовж останніх років порушували принципи суверенітету Української держави. Власне, під прикриттям керівництва УПЦ МП відбувалася анексія Автономної Республіки Крим, а на Донбасі, у культових спорудах УПЦ МП, переховувались російські озброєні бойовики та диверсійно-розвідувальні групи, які захоплювали наші території та вбивали українців.

Непоодинокими є факти, коли священники Української православної церкви  Московського патріархату відмовлялися відспівувати загиблих в зоні проведення АТО/ООС українських військовослужбовців, які захищали територіальну цілісність України,  самі ж  служителі УПЦ МП регулярно  публічно називають дії наших воїнів щодо захисту України від агресора «братовбивством».

Після незаконної окупації Криму та окремих районів Донецької й Луганської областей російська федерація регулярно залучала Українську православну церкву Московського патріархату до дискредитації української влади на міжнародній арені, нагнітання міжконфесійної напруги та протидії утвердженню автокефалії українського православ’я. У Криму та на Донбасі УПЦ МП всі ці роки співпрацює з окупаційними адміністраціями, підтримуючи дискримінаційну російську політику в релігійній сфері.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року керівництво УПЦ МП ухиляється публічно висловлюватися на теми, пов’язані з війною, а їхня  риторика щодо російського президента, російської церкви та її очільника є незмінно поміркованою. Під час служб священнослужителі продовжують нав`язувати парафіянам наративи агресора та згадувати предстоятеля РПЦ, який не те, що не засудив російське вторгнення в Україну, а й далі підтримує  путінський режим і благословляє збройні сили рф на фізичне знищення українців.

Сьогодні, після трьох місяців війни, правоохоронні органи України регулярно звітують про виявлені факти колабораціонізму та антиукраїнської діяльності з боку представників УПЦ МП. Так, на Дніпропетровщині та Кіровоградщині правоохоронці викрили священників УПЦ МП, які закликали вірян підтримувати окупаційні війська, в Києві затримали ченця, якого підозрюють у розвідувальній діяльності на користь росії. В анексованому Криму духовенство УПЦ МП благословляє окупантів на війну з Україною, освячує військову техніку та займається мілітаристським вихованням кримської молоді. Крім того, нещодавно Синод Російської православної церкви вирішив утворити на території Криму з анексованих єпархій УПЦ Кримську митрополію РПЦ, а після заяв Синоду УПЦ МП про те, що однією з причин нападу росії на Україну стало створення ПЦУ, стало зрозуміло – маски зняті.

Незважаючи на зміни до Статуту про управління УПЦ, прийняті на Соборі УПЦ МП 27 травня 2022 року, ця церква й надалі повністю з’єднана з РПЦ як юридично, так і духовно. У Константинополі існування УПЦ як окремої, повноправної церкви не визнають  та офіційно зазначають, що архієреї УПЦ сьогодні  значаться «єпископами Російської церкви, які проживають в Україні».

Ці та інші факти є свідченням того, що діяльність Української православної церкви Московського патріархату підриває територіальну цілісність, соборність та державність України, спрямована на підтримку геноциду українського народу і несе пряму загрозу життю, здоров`ю, безпеці, честі та гідності українців.

Ми, депутати Львівської обласної ради, усвідомлюючи свою відповідальність перед виборцями Львівщини, вважаємо неприпустимим подальше існування та діяльність УПЦ МП в Україні загалом та на Львівщині зокрема.

Керуючись положеннями Конституції України, законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи антиукраїнську та антидержавну позицію релігійних організацій (об’єднань) Української православної церкви Московського патріархату, відсутність позиції, яка засуджує російську агресію в Україні та злочини московських окупантів впродовж війни, непоодинокі факти колаборації представників Української православної церкви Московського патріархату з державою-окупантом, невиконання релігійними організаціями (об’єднаннями) Української православної церкви Московського патріархату норм Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо визначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації,  центр управління якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала частину території України, закликаємо державу законодавчо заборонити діяльність Української православної церкви як структурного підрозділу Російської православної церкви (РПЦ) та релігійних організацій, які є частиною РПЦ за проведення колабораційної та здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором – російською федерацією». 

Leopolis.news