logo
29/03
28/03
2 ...

Львівські лікарі врятували життя 2,5-річного хлопчика з Краматорська, у якого була пухлина нирки

14-06-2022 16:531023

Львівські лікарі врятували життя 2,5-річного хлопчика з Краматорська, у якого була пухлина нирки
Фото: ЗУСДМЦ

Лікарі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру (ЗУСДМЦ) видалили пухлину у хлопчика з Краматорська, операція тривала майже 7 годин.

 

Про це Leopolis.news повідомила пресслужба ЗУСДМЦ. 

Маленькому Марку 2,5 роки. Уже понад два місяці він перебуває у ЗУСДМЦ. Потрапив у лікарню хлопчик у критичному стані, із важким діагнозом – нефробластома правої нирки. Щоб врятувати життя дитині, медикам довелось видалити утвір разом із ураженим органом.

Лікар-онколог Христина Запоточна, яка лікує Марка, розповіла, що головними скаргами при поступленні було незначне підвищення температури та збільшений живіт: виявлений утвір вразив медиків своїми розмірами.

«Ми зробили усі потрібні обстеження і одразу розпочали доопераційне лікування хіміотерапією. Після 6 курсів провели контрольне обстеження, яке показало позитивну динаміку: розміри пухлини і кількість метастазів у легенях значно зменшились», – сказала Христина Запоточна.

Зі слів медиків лікарні, нефробластома досить поширене онкологічне захворювання у дітей. Проте цей випадок виявився складним через розміри пухлини і її нетиповість.

«Зазвичай нефробластома знаходиться у межах заочеревного простору. У Марка ж пухлина проросла заочеревний простір і метастатично поширилась до меж печінки, до того ж була щільно спаяна з нижньою порожнистою веною – однією із магістральних судин організму. Інтраопераційно ми також виявили додатковий сечовід. Усе це разом ускладнювало операцію, проте нам вдалось успішно виділити та видалити пухлину разом з ниркою», - пояснив дитячий хірург Орест Лешневський.

Мама Софія розповідає, що проблему зауважила вже після початку війни: до того Марко ріс звичайним хлопчиком, його нічого не турбувало. Живіт був трохи збільшеним, проте Марко нормально розвивався, був жвавим, тож родина вважала це особливістю його організму.

Але у середині березня животик у Марка різко виріс. На той момент у лікарні Краматорська уже неможливо було пройти жодних обстежень - місто постійно обстрілювала ворожа артилерія, були проблеми із електро- та водопостачанням.   Евакуаційним  потягом сім’я хлопчика, у якій крім нього ще четверо дітей, дістались до Львова – їхати довелось понад добу. Спочатку усю родину прийняли у нашому Центрі: поселили в окремій палаті, забезпечили всім необхідним. А згодом волонтери благодійного фонду допомогли із житлом – зараз багатодітна родина проживає у будиночку у Сокалі. Поки Марко з мамою у лікарні, іншими дітками опікується бабуся, якій вдалось виїхати з Краматорська у переддень обстрілу вокзалу.

Маленький Марко постійно перебуває під опікою онкологів, його ще чекає тривале лікування у нашій лікарні, проте сім’я сподівається, що Марко цілком одужає, і вони зможуть повернутись до рідного міста.  

 

Як повідомляли, львівські лікарі видалили уламок снаряда з легені 13-річного хлопця із Лисичанська

Leopolis.news