logo
19/04
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Європі потрібно розірвати будь-які зв’язки з росією – Зеленський (ВІДЕО)

17-06-2022 12:111039

Європі потрібно розірвати будь-які зв’язки з росією – Зеленський (ВІДЕО)
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вважає, що Європі варто розірвати зв'язки з країною-агресоркою Росією.

 

Про це він заявив у зверненні до учасників Діалогу Преспанського форуму.

«Росія кинула виклик нам усім – кожному народу на континенті, кожному регіону Європи. Для України це найстрашніший виклик – воєнний, і ми захищаємося вже 113-й день проти амбіції Росії знищити український народ і нашу культуру. 

Зруйновані російською армією українські міста, мільйони переселенців, сотні тисяч людей, які були депортовані російськими військовими, і десятки, десятки тисяч убитих українців. І все це – максимальний прояв російської антиєвропейської політики. Розпочавши цю війну проти України, Росія намагалася створити плацдарм для наступу на інші народи Європи. І тому наш захист у цій війні та майбутня перемога принципово важливі для безпеки всіх у Європі», – зазначив Зеленський. 

За його словами, усі ми в демократичному світі зіткнулися з небаченою енергетичною кризою.  

«Багато років росія створювала враження, що нібито є надійним постачальником енергоресурсів. Але насправді їй вдалося зробити залежними від себе різні країни Європи. І тепер, коли Росія вирішила воювати для підкорення європейських народів, вона використала цей енергетичний ланцюг першим. Спеціально спровокувала історично надвисокі ціни на газ. Спеціально обмежує постачання газу, шантажуючи і окремі країни, і Європу загалом. Порушує чинні контракти – вимагає оплату за газ у рублях і штучно обмежує обсяг постачання», – наголосив Зеленський. 

«Ось чому будь-яке серйозне обговорення архітектури безпеки у Європі має базуватися на тому, що треба звільнити Європу від ланцюгів залежності, які російська держава створювала протягом десятиліть. Безпека просто неможлива без цього, причому це однаково і для півночі Європи, і для півдня, і для заходу, і для сходу», – додав він

Зеленський зазначив, що потрібна повна енергетична незалежність Європи: «Потрібно розірвати будь-які зв’язки з росією, які вона використовує, щоб заробляти на Європі й водночас здійснювати антиєвропейську політику. Не може бути жодної торгівлі з росією – не варто давати гроші тому, хто прагне вашого ж знищення».

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news