logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Прем’єр Косова зустрівся з українськими журналістами

21-06-2022 12:13820

Прем’єр Косова зустрівся з українськими журналістами
Фото: nsju.org

Прем’єр-міністр Республіки Косово Альбін Курті 20 червня зустрівся у Приштині з українськими журналістами – учасниками міжнародної програми захисту працівників ЗМІ, яку підтримує й фінансує уряд цієї країни. 

У розмові за круглим столом взяли участь і представники організацій-ініціаторів програми Флютура Кусарі (Європейський центр свободи преси та медіа), Джемайль Реджа (Асоціація журналістів Косова) та інші, повідомляє НСЖУ.

Під час діалогу глава уряду й працівники інформаційної сфери обмінялися думками з низки питань, серед яких одне з найважливіших – допомога народові України в час війни. Йшлося насамперед про захист життя й здоров’я жінок, дітей, цивільного населення, яке потерпає через бойові дії. До речі, саме цього вечора, за якусь годину до спілкування з журналістами, прем’єр-міністр і одна з українок-медійниць Дар’я Мещерякова виступали також на офіційному прийомі в Офісі Представника УВКБ ООН у Косові – на заході з нагоди відзначення Всесвітнього дня біженців. Як наголошували промовці, цей день – нагода викликати у громадськості співчуття й розуміння біди біженців та визнати їхню стійкість у відбудові свого життя.

Альбін Курті, зустрівшись із журналістами країни, яка нині змушена воювати за свою незалежність, зазначив, що хотів би розширити програму підтримки українців, зокрема в наданні прихистку біженцям. Косовари свого часу зазнали такої самої біди, коли спалахнула війна на Балканах, тому жителі цієї країни добре розуміють українців і їхні проблеми, наголосив прем’єр-міністр. Він вважає, що важливо також більше розповідати правди про війну вустами людей, які на собі відчули це лихо, які приїхали до Косова з України. А тому, звертаючись до присутніх медійників і громадських діячів, очільник уряду висловився за те, щоб колеги й далі активно співпрацювали зі ЗМІ – давали інтерв’ю, доносили через пресу свої думки й почуття до широкої авдиторії на Балканах і за їхніми межами.

Серед українських учасників програми проживання журналістів у Косові брали слово представники Національної спілки журналістів України й ВБФ «Журналістська ініціатива». Так, зокрема, засновниця й президент фонду Людмила Мех і письменник-публіцист Сергій Шевченко привернули увагу до питань розпаленої кремлівським режимом інформаційної війни, в якій важливий фронт – це протидія рашистській пропаганді.

На зустрічі з Альбіном Курті журналісти порушували питання гуманітарної допомоги Україні, волонтерства та інші. Крім того, у світлі змін, які неминуче внесе війна в міжнародні відносини та питання зміцнення безпеки у світі, учасники висловилися щодо реальних перспектив дальшого визнання Косова як незалежної держави. Серед країн, які поки що не ухвалили цього рішення, залишається й Україна. Але вже зараз народна дипломатія торує шлях до зближення держав у сфері культури, інформаційній галузі та інших, сказала на зустрічі журналістка з Кропивницького Людмила Макей, яка скористалася слушною нагодою подарувати прем’єр-міністрові Косова художню мініатюру, написану власноруч у стилі петриківського розпису.

Незабаром до Косова прибудуть ще кілька учасників програми захисту українських медійників, повідомили на зустрічі представники журналістських організацій.

Leopolis.news