Зеленський до ізраїльських студентів: Ми б хотіли хоч щось записати в колонку навпроти вашої держави про допомогу нашій армії

https://leopolis.news/post/66435/zelenskyy-do-izralskyh-studentiv-my-b-hotily-hoch-shchos-zapysaty-v-kolonku-navproty-vasho-derjavy-pro-dopomogu-nashiy-armi

23/06/2022

«Київ, як і багато інших міст і громад України, наповнений такими місцями. Місцями пам'яті і для українського, і для єврейського народів. Місцями, які поєднують нас із вами. І це не просто історично. Це не просто сухі факти. Це простір реального життя реальних людей, яке назавжди поєднало наші культури. 

Це життя, у якому є й один із засновників Держави Ізраїль Іцхак Бен-Цві і Володимир Хавкін – один із найважливіших учених в історії людства, який створив перші вакцини проти чуми й холери. Це великий музикант Володимир Горовиць і великий фізик Абрам Йоффе. Це Володимир Жаботинський, чий розум був таким цікавим, а життя – вагомим, що його публіцистику читають і сьогодні. І це Натан Щаранський – політик ближчого до нас часу, якого добре знаємо всі ми і я особисто – всі ми в обох наших країнах», – зазначив Зеленський. 

Він зазначив, що 24 червня буде уже чотири місяці, як росія почала проти України повномасштабну війну.  

«Вона руйнує наші міста. Тотально спалює все на шляху російської армії чи спустошує захоплені території. Основна російська зброя – це артилерія, авіаційні бомби, крилаті ракети. Окупанти не стараються думати, як воювати. У них дуже примітивна тактика. Вони використовують максимум бомбових і артилерійських можливостей, щоб просто ніде було чинити спротив. 

Російська армія щодня й щоночі б'є по Україні ракетами. Абсолютна більшість із них – по звичайних невійськових обʼєктах: по житлових будинках, по підприємствах, інфраструктурі, по цивільних людях. Станом на цей ранок проти України використано вже 2709 ракет. І, враховуючи темп їхнього використання, уже дуже скоро загальна кількість сягне 3 тисяч. Це не примітивні ракети. Так, серед них є застарілі, ще радянські, ще навіть 60-х років минулого століття. Але є й сучасні», – розповів Зеленський. 

За його словами, для російських ракет, бомб і артилерії немає жодної вибірковості при ударах.  

«Тому, наприклад, Менора в Дробицькому Яру, яка стоїть там у памʼять про жертв Голокосту, також була пошкоджена російськими обстрілами. Вони стріляли навіть по Менорі! А чи сказати вам, скільки освітніх об'єктів російська армія зруйнувала в Україні? Зараз ви перебуваєте в одному з прекрасних університетів, але це один університет – він дуже гарний, але один. А уявіть, що таке 2 тисячі зруйнованих освітніх закладів. Скільки це людей, скільки всього живого. 2 тисячі! Ким треба бути, щоб бити артилерією по університету, по школі, по дитячому садочку? Росія стала державою-терористом. На цьому крапка», – наголосив Зеленський. 

Зеленський зазначив, що вдячний народу Ізраїлю за «щиру та емоційну підтримку українців».  

«Вдячний за всі українські прапори, які з'явилися на ваших вулицях – ми все це бачимо, ми все це високо цінуємо. За всі ті слова, які прозвучали на нашу підтримку у вашому суспільстві. Я вдячний вашому великому народу. Але ми хотіли б підтримки від вашої влади. Мені здається, це справедливо». 

Він навів приклади маленьких країн, як Люксембург, країн Балтії та інших, які, попри невеликі можливості, суттєво допомагають Україні. 

«Що Ізраїль? Ми розуміємо, що вам непросто, але ми б дуже хотіли записати в колонку навпроти вашої держави у таблицях про допомогу нашій армії, що ми отримали. Ми б хотіли там щось записати», – зазначив Зеленський. 

Він також згадав, що тоді, як інші країни спрощують в’їзд для українців, то Ізраїль, навпаки, призупинив безвізовий режим.  

«Саме зараз це відбувається. Я не хочу давати цьому оцінок і не маю права. Абсолютно не маю права. Це вибір кожного й кожної держави. Я просто хочу, щоб ви самі подумали про це. Щодо санкцій. Коли держави світу запроваджують санкції проти Росії – це не про гроші, це не про бізнес. Це про цінності. Це про загальну безпеку. Це про те, що кожен, хто хоче знищити інший народ, повинен за це відповідати», – додав Президент України. 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news