logo
29/03
28/03
2 ...

Біля львівської ратуші вивісили прапор кримських татар

26-06-2022 15:391018

Біля львівської ратуші вивісили прапор кримських татар
Фото: ЛМР

26 червня кримські татари відзначають День національного прапора. З цієї нагоди у Львові перед будівлею міської Ратуші підняли кримськотатарський стяг, аби підтримати корінний народ Криму і нагадати, що Крим – це Україна.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Урочистість розпочалась з 2-годинним запізненням, у зв’язку з повітряною тривогою у регіоні. 

Цьогоріч прапор на флагштоці урочисто підняла Мар’ям, дочка директора Ісламського культурного центру імені Мухаммада Асада. Участь в заході взяли представники громади кримських татар, які зараз мешкають у Львові, та представники міської ради. 

 «Сьогодні для всіх українців важливий день – День кримськотатарського прапора. І сьогодні, в таких умовах, ми все-таки піднімаємо цей прапор у місті Лева. Ще раз підтверджуємо і показуємо, що Крим – це Україна: є, був і буде», - наголосив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Як розповів голова Кримськотатарського культурного центру «Кримський дім у Львові» Халіл Халілов, до окупації у 2014 році День прапора відзначали на центральній площі Сімферополя. Після окупації цей день у Криму - під забороною. «Наш прапор автоматично став символом опору російській окупації в Криму. Проте навіть зараз багато людей на півострові в цей день вшановують прапор кримських татар. Дуже важливо, що зараз тут, на неокупованій частині України, ми відзначаємо цей День. Це важливо, бо показує єдність кримськотатарського та українського народів. Це дуже важливо для людей в Криму, які бачать, що ми пам’ятаємо, що ми шануємо наші спільні символи – українського та кримськотатарського народів, які є частиною однієї держави», - зазначив Халіл Халілов.

До слова, традиція відзначати День кримськотатарського прапора уже стала щорічною. Це спосіб пам’ятати й нагадувати іншим, що Крим – це Україна.

Халіл Халілов висловив сподівання, що традиція вшановувати кримськотатарський прапор у Львові залишиться навіть після деокупації Криму. «А ще я дуже сподіваюся, що вже скоро ми будемо вшановувати українські свята в Криму. І організуємо обов’язково Дні Львова в Бахчисараї. Адже Львів щиро співчуває нам. Ми пам’ятаємо, що мер Львова ще у 2014 році сказав, що кримські татари можуть приїжджати до Львова, що тут вони знайдуть прихисток і безпеку. Це дуже важливо для нас, кримських татар», - додав Халіл Халілов.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news