logo
03/05
2 ...

Ракетний удар по ТЦ у Кременчуку може розглядатися у Гаазі – Венедіктова

28-06-2022 12:43685

Ракетний удар по ТЦ у Кременчуку може розглядатися у Гаазі – Венедіктова
Фото: ДСНС України

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що злочин росіян, які завдали удару по ТЦ «Амстор» у Кременчуку, можуть розглядати у Міжнародному кримінальному суді.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це Венедіктова повідомила з місця обстрілу у Кременчуку 28 червня в ефірі національного марафону новин.

«Приїхали (міжнародні – ред.) експерти, які вже працюють у нас. У них є досвід роботи з нашими слідчими, оперативниками. І те, про що я говорила правоохоронцям, – що нам треба відразу брати стандарт міжнародного гуманітарного права. Це складно, ми до цього не звикли, хоча в нас війна 8 років. Але цей стандарт треба брати і його вже тримати, тому що, можливо, ця справа буде справою, яка буде розглядатися у Гаазі».

За словами Генпрокурора, наразі ніхто не знає, якою потім буде стратегія розслідування, тому треба відразу збирати докази таким чином, щоб вони «були належні у будь-якому суді». 

Вона підкреслила, що у цій справі важливо звертати увагу на два аспекти: перший – притягнення до відповідальності російських злочинців і другий – притягнення тих людей, які допустили халатність чи службову недбалість. Вочевидь, йдеться про бізнеси, які не припинили роботу під час повітряної тривоги.

Як повідомив міський голова Кременчука Віталій Малецький, слідству стало відомо, що адміністрація «Амстора» повідомила у чаті, що з 23 червня ТРЦ не зачинятиметься під час повітряної тривоги.

Він наголосив, що у закладах усіх форм власності під час повітряних тривог має проводитися евакуація відвідувачів та персоналу до укриттів.

«У разі порушення цієї вимоги будемо вживати заходів включно з кримінальними справами та закриттям закладів», - додав міський голова.

Нагадаємо, 27 червня росіяни завдали ударів двома ракетами по ТЦ «Амстор» у Кременчуку, у результаті чого щонайменше 18 людей загинули, 36 людей вважаються зниклими безвісти.

Підготувала Анастасія Андрійчук,   Leopolis.news