logo
23/04
2 ...

Не хотіла дорослішати, тому відмовилась від їжі: у Львові лікують від анорексії 12-річну дівчинку з Луганщини

29-06-2022 14:23932

Не хотіла дорослішати, тому відмовилась від їжі: у Львові лікують від анорексії 12-річну дівчинку з Луганщини
Фото: ЗУСДМЦ

Не хотіла дорослішати, тому відмовилась від їжі. 12-річну Дар’ю з Луганщини рятують від тяжкої анорексії у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Про це повідомляє пресслужба медзакладу.

У лікарню дівчинка потрапила на початку червня з важкою формою анорексії. Понад тиждень мама і дочка добиралась у Львів - із окупованого містечка на Луганщині виїхали у росію, далі в Естонію, звідти у Латвію. Родині навіть довелось звернутись за допомогою до латвійських лікарів, настільки погіршилось самопочуття підлітка. Саме латвійські лікарі, до яких звернулась родина, порадили їм Центр.

«Дівчинка потрапила до нас у важкому стані: з вагою менше, ніж 25 кг, що при її зрості критично мало, та індексом маси тіла 10. Робота багатьох внутрішніх органів була порушена, насамперед, сильно постраждала серцево-судинна система. Два дні Дар’я перебувала у реанімаційному відділенні, поки вдалось стабілізувати її стан», - розповіла лікар-дієтолог Мар’яна Стегніцька.

Проблему із втратою ваги у дочки мама зауважила на самому початку війни, хоча, зі слів дівчинки, бажання схуднути виникло у неї набагато раніше. А з початком бойових дій дівчинка почала нервувати і активно заїдати стрес. Начитавшись про компульсивне переїдання, почала відмовлятись від їжі, щоб не набирати вагу.  

«Я почала обмежувати себе у їжі ще задовго до 24 лютого. Дуже сильно не хотіла дорослішати, усі ці вікові зміни мене лякали. Я прочитала, що дефіцит калорій може трохи сповільнити розвиток мого організму, тож і вдалась до такого методу», - через сльози говорить хвора дівчинка. 

Страждаючи «синдромом відмінниці», Дар’я і у схудненні намагалась робити все досконало і досягати результату якнайшвидше: намагалась постійно бути в русі, стрибала, багато ходила. Лікарі кажуть, що таким чином, дівчинка підсвідомо «спалювала» калорії.

Зараз Дар’я харчується сумішами, поступово вводить у раціон певні продукти. Намагається перебороти свій страх перед їжею, і львівські медики їй у цьому допомагають. З нею працює мультидисциплінарна команда фахівців: дієтолог, педіатр, психіатр, психотерапевт. Коли дівчинка зміцниться, відвідуватиме заняття з фізичної реабілітації: тривале голодування зазвичай провокує виражений сколіоз та м’язову слабкість. 

Дівчинка зізналась, що не любить надмірної уваги до себе, тому просить не показувати її обличчя. Вона знову хоче повернутись до нормального життя, де займається танцями і відвідує музичну школу (Дар’я грає на скрипці та фортепіано). Стаціонарне лікування триватиме ще близько місяця, але відновлюватись організму доведеться не менш, ніж пів року. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news