Українці зможуть безкоштовно отримати ІТ освіту

https://leopolis.news/post/66778/ukranci-zmojut-bezkoshtovno-otrymaty-it-osvitu

29/06/2022

Але для цього необхідно підготувати багато спеціалістів. Тому, Мінцифри разом з міжнародними партнерами запускають новий освітній проект «IT Generation». 

Про це він заявив під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ. 

«Саме питанню освіти треба приділяти більше часу. За останні пів року ми напрацювали алгоритм розвитку ІТ освіти – що потрібно конкретно зробити, щоб задовільнити той попит та забезпечити всі потреби. Реформа ІТ освіти включає в себе багато етапів: зміна підходів до вивчення інформатики в школах, зміна підходу до управління ЗВО в напрямку технологій, введення нових спеціальностей та інші етапи», – заявив міністр. 

За словами Михайла Федорова, на першому етапі планується навчити тисячу українців ІТ спеціальностям. Це не лише розробка, але й навички менеджменту та дизайн. На другому етапі – навчання пройдуть близько 2 тисяч українців. Далі планується безкоштовно навчити 30-40 тисяч громадян. 

«Суть проекту полягає в тому, що ми обираємо кращі школи, онлайн і оффлайн, даємо їм можливість зібрати заявки від українців, які не працювали в ІТ, пройти співбесіду. Вже після цього, наші партнери сплачуватимуть 100% навчання українців, які пройшли співбесіду, та зможуть працювати в найбільш прогресивній галузі»,- наголосив він. 

Для того, щоб стати студентом в одній із шкіл, людина повинна бути без досвіду та без відповідної професії. 

«Ми допомагаємо українцям, які залишилися без роботи, а також розвиваємо онлайн освіту», – наголосив міністр цифрового розвитку. 

Олександр Борняков, заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT розповів, що архітектура проекту побудована наступним чином – на першому етапі відбираємо школи, це триватиме два тижні. Потім навчальні заклади, які відповідають вимогам, будуть анонсовані на сайті проекту, лише потім студенти зможуть подавати свої заявки. 

«Студент, який подав свою заявку, проходить кваліфікацію в навчального закладу і лише навчальний заклад вирішує, чи може студент навчатися. На етапі фінансування компанія-партнер надає грант на оплату цієї освіти», – сказав  Олександр Борняков.

Джим Хоуп, директор Місії USAID в Україні зазначив, що ІТ сектор в Україні досить потужний і стійкий, тому Місія прийняла рішення перенаправити фінансування саме на освіту громадян.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news