logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

НАТО визнало рф у своїй стратегічній концепції найбільшою загрозою

29-06-2022 16:301003

НАТО визнало рф у своїй стратегічній концепції найбільшою загрозою

Сьогодні на саміті в Мадриді НАТО ухвалило оновлену стратегічну концепцію.

 

В оновленій концепції Північноатлантичний альянс офіційно вважає Росію основною загрозою, передає «Радіо Свобода».

«російська федерація модернізує свої ядерні війська та розширює свої новітні та руйнівні системи доставки подвійного значення, застосовуючи примусову сигналізацію для ядерної зброї. Вона намагається дестабілізувати країни на наших східному та південному флангах», – вважають у НАТО.

Стратегія вказує на загрозу, яку росія створює на Балтійському, Чорному та Середземному морях, а також через військову інтеграцію з білоруссю.

Разом з тим НАТО вказує на те, що не шукає конфронтації та не становить загрози росії. Об’єднання планує відповідати на загрози Росії «в об’єднаний і відповідальний спосіб». Також воно заявляє про збереження відкритих каналів для комунікації з Москвою, аби запобігти ескалації.

«Будь-яка зміна в наших відносинах залежить від того, чи російська федерація припинить свою агресивну поведінку та повністю виконуватиме вимоги міжнародного права», – заявляє НАТО.

Альянс також назвав амбіційну політику Китаю «викликом» для своїх інтересів, безпеки та цінностей.

«Китайська народна республіка використовує широкий спектр політичних, економічних та військових інструментів для збільшення свого глобального впливу та проєкції сили, водночас залишаючись непрозорою щодо своєї стратегії, намірів і концентрації військ», – коментує НАТО.

Водночас Альянс декларує готовність до «конструктивної взаємодії» із КНР для розбудови взаємної прозорості і захисту власних безпекових інтересів.

Зауважимо, що востаннє формулювання в стратегічній концепції НАТО оновлювалися в 2010 році. Досі Росія формально вважалася стратегічним партнером Альянсу. 

Leopolis.news