«Львівстандартметрологія» пропонує перевірити електролічильники, чи працюють вони правильно

https://leopolis.news/post/66902/-lvivstandartmetrologiya-proponue-pereviryty-elektrolichylnyky-chy-pracyuyut-vony-pravylno

01/07/2022

Згідно з Правилами роздрібного ринку електричної енергії для її комерційного обліку мають використовуватись прилади обліку електричної енергії, які відповідають вимогам Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та Кодексу комерційного обліку електричної енергії, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 р. № 374 відносяться до категорії законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки і підлягають періодичній повірці.

Періодична повірка лічильників електроенергії, що перебувають в експлуатації, обов’язково проводиться після закінчення міжповірочного інтервалу, який встановлено наказом Мінекономрозвитку України від 13.10.2016 р. № 1747, та залежить від їх типу і класу, повідомляє пресслужба ДП «Львівстандартметрологія»

 Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (далі - ЗВТ), результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиту для побутових потреб електричну енергію, що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електропостачання. Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки таких ЗВТ покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електропостачання.

Також відповідно до письмового звернення заявника лічильники електроенергії підлягають позачерговій повірці, яка проводиться за потреби заявника пересвідчитися у придатності ЗВТ до застосування; при пошкодженні відбитка повірочного тавра та при втраті свідоцтва про повірку.

Позитивні результати періодичної, позачергової повірок та повірки після ремонту засвідчують відбитком повірочного тавра на лічильнику електричної енергії чи записом з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів та/або оформлюють свідоцтво про повірку ЗВТ. На вимогу заявника можливе поєднання зазначених видів засвідчення результатів повірки. Якщо методика повірки містить вимоги щодо запобігання несанкціонованому втручанню, доступу до елементів або функції настроювання ЗВТ, за результатами повірки такі засоби вимірювальної техніки пломбують, а відбиток повірочного тавра ставлять на пломбу.

 

Якщо за результатами повірки лічильник електричної енергії визнають таким, що не відповідає встановленим вимогам, персонал, який виконував роботи з повірки, анулює свідоцтво про повірку ЗВТ та (або) гасить попередній відбиток повірочного тавра чи робить відповідний запис в експлуатаційних документах, оформлює довідку про непридатність ЗВТ.

Крім цього, лічильники електричної енергії можуть надаватись на експертну повірку, яка проводиться, якщо виникли спірні питання щодо метрологічних характеристик, придатності до застосування і правильності їх експлуатації. Експертну повірку проводять за письмовою заявою заявників, органів досудового розслідування, органів прокуратури та судів або юридичних та фізичних осіб. У заяві зазначають мету експертної повірки і причину, що зумовила її проведення. Експертну повірку за заявою проводять в обсязі, передбаченому цією заявою.

За детальнішою інформацією звертайтеся:

Відділ повірки та калібрування ЗВТ електричних величин ДП «Львівстандартметрологія»

м. Львів, вул. Метрологічна, 12

тел: (032)237-14-09

e-mail: radio.zvt@gmail.com.

Співпраця з нами – гарантія якості та вимога часу!

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news