logo
28/03
27/03
2 ...

Майже 90% українців за повернення усіх окупованих територій з Донбасом і Кримом – опитування

01-07-2022 18:21568

Майже 90% українців за повернення усіх окупованих територій з Донбасом і Кримом – опитування
Фото: ілюстративне

Згідно з новим опитуванням Національного демократичного інституту (НДІ), українці як ніколи єдині перед обличчям повномасштабного вторгнення росії.

 

Як свідчать результати опитування, для 94% респондентів важлива повноцінно функціонуюча демократія. 87% переконані, що вони оптимістично налаштовані  щодо майбутнього країни.  

Українці демонстративно не зацікавлені віддавати землю за мир. Єдиним прийнятним сценарієм припинення війни для українців є повернення Україною території, яку вона контролювала до 2014 року, що включає весь Донбас і Крим (89 відсотків). 

Повномасштабне вторгнення рф позначається на житті та фінансовому становищі людей, лише 5% повідомили, що живуть комфортно на нинішній дохід. Незважаючи на важкий фінансовий стан, українці роблять все можливе, щоб підтримати Збройні сили та співгромадян, що потребують допомоги: 78% респондентів сказали, що жертвували гроші на підтримку армії, а 58% – на гуманітарну допомогу. Більше половини країни прихистили або допомагали внутрішньо переміщеним особам. 

Переважна більшість українців довіряє Збройним силам та керівництву країни.  

97% довіряють або повністю довіряють Збройним силам України, а 85% довіряють Президенту Володимиру Зеленському. Уряд і Верховна Рада України також користуються високою довірою – 56 і 40 відсотків відповідно. Рівень довіри також відображається в позитивній оцінці їхньої діяльності.

Загальнонаціональне дослідження було розроблено та проведено Національним демократичним інститутом в Україні. Польові роботи було виконано Київським міжнародним інститутом соціології з 2 по 11 травня 2022 року за допомогою методу комп'ютерної системи телефонних опитувань (CATI) із 2500 завершених інтерв’ю.   

Опитування репрезентативне лише для дорослого населення, яке зараз проживає в Україні та користується мобільними телефонами. Території, які були непідконтрольні уряду України до 24 лютого 2022 року, були виключені з дослідження. Середня похибка для національної вибірки не перевищує +/- 3%.  

Leopolis.news