logo
29/03
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Ненадання Україні Плану дій щодо членства НАТО у 2008 році було помилкою – ексгенсек НАТО Расмуссен

02-07-2022 10:331258

Ненадання Україні Плану дій щодо членства НАТО у 2008 році було помилкою – ексгенсек НАТО Расмуссен
Фото: dw.com

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає помилкою ненадання Плану дій щодо членства України в НАТО у 2008 році; це стало неправильним сигналом для президента рф володимира путіна.

На цьому він наголосив на брифінгу з керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком за результатами першого засідання консультаційної групи з напрацювання гарантій безпеки України, повідомляє  Укрінформ.

«На всіх етапах я виступав на підтримку більш потужних взаємовідносин між НАТО та Україною і я вважаю, що то була помилка - не надавати План дій щодо членства в НАТО Україні в 2008 році. Це був неправильний сигнал для путіна», - сказав він.

На переконання Расмуссена, путін тоді подумав, що Альянс розділений і він зможе захопити територію силою. Чітким сигналом з боку російського лідера, на думку ексгенсека, були напад на Грузію у 2008 році та захоплення Криму і частини Донбасу у 2014 році.

«Ми маємо навчатися з історії, ми не повинні повторювати помилок минулого, а досвід полягає в тому, що спроба замирення з диктаторами не пройде, вона призведе лише до нового конфлікту. Зараз ми сплачуємо за помилки, яких припустилися в минулому», - зауважив Расмуссен.

Водночас ексгенсек НАТО заявив, що не вважає реалістичною аналогічну траєкторію України до Альянсу, як у Швеції та Фінляндії.

«Я маю сказати, що я не думаю, що це буде реалістичним, поки триватиме конфлікт в Україні, поки є ще неповернені території, поки є території, які ще є невизначеними. Тому ми маємо працювати в дуже складному середовищі», - наголосив він.

Додамо, 1 липня Расмуссен прибув до Києва, щоб долучитися до роботи консультаційної групи з напрацювання гарантій безпеки України.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news