logo
29/03
28/03
2 ...

В ООН назвали підтверджене число жертв російського вторгнення в Україну серед мирних жителів

05-07-2022 16:49599

В ООН назвали підтверджене число жертв російського вторгнення в Україну серед мирних жителів
Фото: ілюстративне

В Організації Об'єднаних Націй підтвердили загибель майже 4,9 тис. цивільних осіб з початку повномасштабної війни в Україні.

Про це у Facebook повідомляє Моніторингова місія ООН з прав людини.

«Станом на 4 липня ми підтвердили 4889 випадків загибелі та 6263 випадки поранення цивільних осіб, починаючи з 24 лютого. Реальні цифри є значно вищими», - йдеться у повідомленні.

За даними місії, лише у червні загинула 361 цивільна особа, а 1029 отримали поранення. Серед них 51 загиблий та 206 поранених у 18 містах/селищах на територіях Луганської та Донецької областей, які перебувають під контролем збройних сил Російської Федерації та пов’язаних з нею озброєних угруповань (18,5% від загальної кількості), а також 310 загиблих та 823 поранених у 162 містах/селищах в областях (частинах областей), які перебували під контролем уряду України на момент, коли випадки загибелі або поранення цивільних осіб мали місце (81,5% від загальної кількості).

У місії зауважили, що 98% цих втрат спричинені застосуванням вибухового озброєння з великою зоною ураження.

«Ми наголошуємо, що міжнародне гуманітарне право забороняє всі засоби та методи ведення війни з невибірковою дією. Цивільні особи ніколи не мають бути ціллю, і необхідно постійно піклуватися про збереження цивільних осіб та цивільних об’єктів. Необхідно постійно дотримуватися принципів розрізнення, запобіжних заходів та пропорційності», заявили в місії.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news