logo
18/04
2 ...

«Жодної зради не буде»: у Міноборони пояснили потребу в обмеженні пересування «мобілізаційного ресурсу» (ВІДЕО)

05-07-2022 15:541049

«Жодної зради не буде»: у Міноборони пояснили потребу в обмеженні пересування «мобілізаційного ресурсу» (ВІДЕО)
Фото: скріншот з відео

Норма закону про заборону виїзду призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без відповідного дозволу уже існувала, зараз хочуть її унормувати.

Про це на брифінгу повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник, відповідаючи на питання журналістів щодо сьогоднішнього повідомлення Генштабу.

За словами Мотузяника, вся інформація про це ще буде доведена додатково, однак від себе ще пояснив: «Треба розуміти, що сьогодні триває процес удосконалення нормативно правової бази, яка вже діє. Подібна норма уже була закладена у законі України «Про загальний військовий обов'язок і військову службу», який дія ще з 1992 року. Зараз на виконання цієї норми в рамках унормування цього процесу Генеральний штаб відпрацював відповідний перелік».

Речник Міноборони підтвердив, що попри існування цієї норми, таке обмеження наразі поки не діяло.  

«Водночас ми маємо розуміти, що в Україні триває війна і держава має володіти інформацією про наявний мобілізаційний ресурс. Керівники центрів комплектування та соціальної підтримки на місцях також мають володіти інформацією у межах своєї компетенції і знати, де перебуває той наш мобілізаційний ресурс, аби знати, як діяти у разі виникнення додаткових якихось подій або ситуацій, коли треба буде активізувати цей процес», – пояснив Олександр Мотузяник.

«Але наголошу, що жодної зради не буде. Вся інформація буде доведена. Цей порядок буде відшліфований уже на практиці у самих територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Буде визначено відповідні категорії громадян. Станом на зараз йдеться про призовників, військовозобов'язаних, а також про резервістів. Такі дозволи будуть видаватись на місцях від 30 діб до одного року. Буде виведено окремі категорії громадян, які регулярно здійснюють такі виїзди у рамках своїх службових обов'язків», – зазначив він.

Речник Міноборони запевнив, що буде дотримано баланс між забезпеченням права громадян на вільне пересування та порядком контролю за мобілізаційним ресурсом.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news