logo
01/05
2 ...

У Львові журналісти, які евакуювалися із зони бойових дій, говорили про міжнародну підтримку українських медіа

06-07-2022 09:32639

У Львові журналісти, які евакуювалися із зони бойових дій, говорили про міжнародну підтримку українських медіа
Фото: nsju.org

Зустріч журналісток/журналістів, котрі евакуювалися з небезпечних регіонів України, з операційним директором громадської організації Hirondelle Foundation (Швейцарія) Максом Морелем  і програмною менеджеркою Джаклін Далтон відбулася у Львівському Центрі журналістської солідарності НСЖУ.

Розмова була побудована навколо викликів, з якими стикаються медіа впродовж кількох місяців повномасштабної війни в Україні, потреб редакцій і їхніх цільових аудиторій, повідомляє НСЖУ.

Як зазначила Перша секретар НСЖУ Ліна Кущ, за даними проведеного НСЖУ опитування 80% редакторів/редакторок українських медіа готові шукати нові джерела доходів, 60% будуть скорочувати витрати і стільки ж – займуться пошуком нових клієнтів або партнерів. «Тобто журналісти готові працювати. І ми будемо дуже вдячні, якщо складеться співпраця і з’явиться можливість допомогти нашим колегам», – зауважила пані Ліна. 

Своїми досвідами роботи в умовах війни та потребами для якісного протистояння інформаційним фейкам росії ділилися колеги з херсонської газети «Новий день», друкованого видання «Зоря» із Золочівського району на Харківщині, всеукраїнського онлайн-ресурсу «Новинарня».

«Сьогодні в Херсонській області існує проблема інформаційної блокади, – зазначила заступниця редакторка видання «Новий день» Оксана Павленко. – А людьми, які не знають, що відбувається, легко маніпулювати. Тому ми почали шукати варіанти. Не йшлося про газету, яку неможливо надрукувати і розповсюдити, не йшлося про сайт, бо його складно адмініструвати. Ми зробили ребрендинг і запустили ФБ-сторінку і Телеграм-канал. 90% контенту – те, чим живе сьогодні Херсонщина. І з перших днів відчули, що це потрібно, бо почали читати ті, хто лишилися, і хто виїхали. З 30 травня Херсон знаходиться в блокаді мобільного та інтернет-зв’язку. І ми зрозуміли, що мало хто може відкрити сайти, але вистачає потужності відкрити Телеграм-канал. Дуже важливо це робити, аби люди розуміли, що про них не забули».

«Хочу подякувати, що на заході є люди, які готові нам допомагати, аби наша аудиторія не лишалася без інформації. Зараз на Херсонщині всі друковані газети припинили існування, журналістам перебувати там дуже небезпечно, бо вони є мішенню. Для нас дуже важливо отримувати інформацію з окупованої території, ділитися нею з нашими читачами, і водночас не розкривати імен інформаторів», – зазначив  головний редактор видання «Новий день» Анатолій Жупина.

«У нас невеличке видання, але ми знаходимося за 20 км від росії. Там лишився редактор, а всі решта виїхали, бо розуміли, що шукати будуть насамперед нас. Зараз газету не друкуємо, перейшли в Телеграм-канал і Фейсбук. Як тільки запрацює друкарня, ми готові відновити друковане видання. Хочемо створити радіо, бо досі «тягне» бєлгородське радіо», – повідомила журналістка друкованого видання «Зоря» (Золочів, Харківської області) Леся Бабкіна.

За словами журналістки Христини Горобець, сайт «Новинарня» завжди інформував про реформу армії, російсько-українську війну, писав про реабілітацію бійців, переселенців, розвінчував фейки російської пропаганди. Однак сьогодні тематичне наповнення змінилося, адже зросла кількість біженців, а також стали неможливими виїзди на фронт через високий рівень небезпеки. «Зараз нам потрібні джерела інформації на окупованих територіях. І вони теж потребують коштів – витрат на безпеку. Ми значну увагу приділяємо російським фейкам – їхня кількість зросла надзвичайно, ведемо розслідування військових злочинів. Ми могли би працювати значно більше, якби в нас були ресурси», – додала Христина.

«Сьогодні журналістика перебуває в надзвичайно складних умовах. Два роки карантину, під час якого редакції втрати значну частину доходів від реклами, призвели до того, що на початок повномасштабної війни вони не мали надійної фінансової подушки. Частина видань закрилися, інші виходили – хто друком, хто в соцмережах – однак колективи працювали без зарплат, продовжуючи інформувати свою аудиторію про події в Україні та їхніх громадах. Тому фінансова підтримка українських медіа є вкрай важливою, інакше вони припинять існування і ми програємо інформаційну війну», – наголосила координаторка Центру журналістської солідарності у Львові Богдана Стельмах.

Як зауважив голова Львівської обласної організації НСЖУ Ярослав Климович, в Україні є три фронти, які можуть забезпечити перемогу над окупантами – де відстоюють кордони зі зброєю, волонтери та інформаційний. «Ми вдячні союзникам, які постачають зброю, дякуємо громадським організаціям за межами України, які допомагають продуктами, одягом, та іншими необхідними речами. Дякуємо, що ви приїхали у Львів і ми сьогодні говоримо про інформаційний фронт – найменш захищений сьогодні. Маємо допомогти редакціям, які знаходяться за межами окупованих територій і інформують свою аудиторію. Ці редакції потребують фінансової і технічної підтримки. Але великий загін знаходиться на не окупованих територіях і в дуже складній ситуації. Якщо наші партнери допоможуть нам, то ми зможемо говорити про нашу перемогу на інформаційному фронті».

Очевидно, що сьогодні медійний ринок в Україні зазнає значних трансформацій. Однак, як резюмувала Ліна Кущ, «ми не хочемо повертатися до журналістики, яка була до 24 лютого, ми з вами побудуємо нову українську журналістику».

Leopolis.news