logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У Латвії планують повернути обов'язкову військову службу через агресію рф проти України

06-07-2022 12:35524

У Латвії планують повернути обов'язкову військову службу через агресію рф проти України
Фото: dw.com

Із 2023 року Рига відновить обов'язкову військову службу для чоловіків.

 Латвія, що межує з росією та білоруссю та має 2 мільйони населення, нині має 7500 солдатів і членів Національної гвардії. Їх підтримують 1500 солдатів НАТО, повідомляє Польське радіо.

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс заявив у вівторок, що в країні буде відновлено обов'язкову військову службу через зростання напруженості у відносинах з росією та її агресію проти України.

«Нинішня система оборони Латвії вичерпала свої можливості. Водночас у нас немає підстав вважати, що росія змінить свою поведінку», - сказав Пабрікс журналістам.

Після вступу в НАТО Латвія відмовилася від військової повинності у країні. З 2007 року армія цієї країни Балтії складається з професійних військових і добровольців Національної гвардії, які періодично служать в піхоті.

Зараз латвійські збройні сили нараховують лише близько 7500 солдатів, які перебувають на службі, та членів Національної гвардії, яких підтримує близько 1500 солдатів НАТО.

За словами Пабрікса, у 2023 році буде відновлена ​​військова служба лише для чоловіків. Пабрікс також анонсував проєкт будівництва військової бази поблизу міста Єкабпілс (південно-східна Латвія) поблизу російського кордону. Вона буде розташовуватись, як підкреслив він, ближче до цього кордону, ніж нинішня база Адажі.

Агентство AFP наводить думку члена Національної гвардії Ґатіса Пріде, який привітав заяву Пабрікса. Він додав, що, на його думку, рішення про відновлення обов'язкової військової служби мало бути прийняте ще у 2014 році, після анексії росією Криму.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news