logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

У Львові пройде фортепіанний речиталь Геннадія Дем’янчука

06-07-2022 14:58945

У Львові пройде фортепіанний речиталь Геннадія Дем’янчука
Фото: організаторів

9 липня о 18:00 у Концертному залі Людкевича Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика відбудеться фортепіанний речиталь Геннадія Дем’янчука. Концерт відомого піаніста об’єднає палітру визнаних шедеврів класичної музики від бароко до романтизму.

Про це повідомляють організатори.

Виступ відбудеться в рамках проєкту «Україна-2022. Музи не мовчать», метою якого є підтримка українських музикантів під час російської воєнної агресії. 

Виконавець з сім’єю тимчасово перебувають у Львові, куди перебрались після найскладніших тижнів окупації Чернігова. Він розповідає: «З початку повномасштабного вторгнення про концерти й не йшлось. Я перебував на зв’язку зі своїми студентами, однак міг підтримати їх тільки словом: у Чернігові тривоги, сирени та бомбардування були кожні 20 хвилин. І так кожної доби. Ми були в приватному будинку, сиділи в погребі, але було ясно, що якщо десь влучить, то нас засипле. Російська армія саме трощила околиці Чернігова й довколишні села. Звуки стрільби ми чули постійно, це досі неможливо забути. В місті вимкнули світло, газ та воду, і ми виходили в довжелезні черги за їжею, там спілкувались з людьми. Це виявилось менш страшно, ніж бути вдома. Ми провели там три найжахливіші тижні». 

Попри місяці мовчання, Геннадій Дем’янчук повертається до концертної діяльності. Він переконаний: «Мистецтво — це те, що вирізняє нас, робить нас людьми. Саме нам Бог дав такий дар висловлювати свої думки й за допомогою мистецтва зображати зовнішній і внутрішній світи. Цього не вміють інші істоти, але ж вбивати вони теж не вміють... Вони вбивають не задля свого задоволення, чим зараз займається карлик путін». 

Лунатиме музика Йоганна Себастьяна Баха, а саме його унікальне трактування жанру органної хоральної прелюдії, сонати італійського генія бароко Доменіко Скарлатті, фортепіанні фантазії Вольфганга Амадея Моцарта, експромти Франца Шуберта, а також зворушливі п’єси Фридерика Шопена. 

Про хрестоматійні твори для масштабного сольного концерту виконавець розповів: «Для цієї програми мені хотілося підібрати твори без бравури, героїки, блиску чи шуму. Я задумав помістити в концерт ту музику, над якою можна було б замислитись, музику ліричного, пронизливого настрою». 

Ці твори рідко можна почути на сценах концертних установ, адже вони особливо потребують великої майстерності та досвідченості. Придбати квитки можна за посиланням

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news