Генштаб скасував порядок надання дозволу військовозобов’язаним на виїзд за межі місця проживання

https://leopolis.news/post/67211/genshtab-skasuvav-poryadok-nadannya-dozvolu-viyskovozobovyazanym-na-vyzd-za-meji-miscya-projyvannya-

06/07/2022

Про це повідомив Головнокомандувач ЗС України, генерал Валерій Залужний.

«Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави. Тому начальником Генерального штабу Збройних Сил України з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання».

«Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів. Як Головнокомандувач Збройних Сил і громадянин України закликаю українців до виконання свого конституційного обовʼязку із захисту держави», – наголосив Залужний.

Як повідомляли, сьогодні Генеральний штаб ЗСУ нагадав, що через воєнний стан забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без відповідного дозволу. При цьому не уточнювалось, про яку саме територію йдеться.

Ця інформація викликала сильний резонанс у суспільстві. У вечірньому зверненні Президент Зеленський обіцяв розібратись у цьому питанні.

У мережах багато аналітиків припустили, що ця вся історія інспірована штучно "слугами народу" з метою дискредитації військового керівництва, зокрема, Залужного. Мовляв, він має занадто позитивний імідж.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news