logo
25/04
24/04
2 ...

На географічному факультеті ЛНУ ім. І. Франка відбулася презентація книги Леоніда Ковриги «Геобіографія часу»

06-07-2022 19:18889

На географічному факультеті ЛНУ ім. І. Франка відбулася презентація книги Леоніда Ковриги «Геобіографія часу»
Фото: пресцентр ЛНУ ім. І. Франка

5 липня 2022 року на географічному факультеты Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація книги Леоніда Ковриги «Геобіографія часу».

Як інформує пресцентр університету, студенти, члени академічної спільноти, представники адміністрації університету і просто поціновувачі мистецтва мали нагоду в невимушеній дружній атмосфері провести час разом, пригадати яскраві сторінки географічного життя, історії з навчання, практик, експедицій і подорожей, згадати відомі географічні постаті та вшанувати пам’ять Героїв України. Під час заходу відбулася також виставка картин Леоніда Ковриги, а після презентації книги присутні змогли взяти участь у благодійному аукціоні на підтримку Збройних сил України.

Леонід Коврига – випускник географічного факультету Львівського університету 1981 р., художник-живописець, поет. Організовує персональні й колективні виставки. Роботи художника зберігаються в багатьох колекціях світу. Його картини прикрашають кабінети українських представництв у країнах Європи та Америки, кабінети географічного факультету і головного корпусу Львівського університету, а також стіни Острозької академії, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Леонід Коврига працював у науково-дослідному секторі Львівського університету, в Науково-дослідному центрі аерокосмічної інформації й екологічного моніторингу НАН України, в Інституті народознавства НАН України. Книга «Геобіографія часу» Леоніда Ковриги – це збірка оповідань, повістей, віршів і поем, у яких описано історії з життя самого автора, його рідних і друзів, однокурсників, викладачів і випускників географічного факультету Львівського університету.

Презентація книги розпочалася з вітального слова декана географічного факультету Володимира Біланюка. Він згадав про минуле географічного факультету, його яскраву й насичену історію, й розповів про мету сьогоднішньої зустрічі: «Ми зібралися тут, щоб також поговорити про історію, яка тісно пов’язана з нашим корпусом, історію цього внутрішнього дворика і головного корпусу Університету. Сьогодні ми поговоримо про історію географії, але не наукову, не ту, про яку написано багато монографічних видань, не ту, про яку йдеться в навчальних підручниках і посібниках. Ми поговоримо про історію студентів, які впродовж 140 років навчалися на факультеті і тісно пов’язані з географією, про незабутнє студентське життя, про враження студентів від спілкування з велетами науки, які працювали на географічному факультеті».

Декан детально розповів про презентоване видання і зачитав уривок із передмови автора. «У виданні «Геобіографія часу» Леонід Коврига відкриває себе вже не просто як художник і поет, а як прозаїк. У цій книзі автор зібрав спогади і роздуми студентів і викладачів, професорів і доцентів, аспірантів, лаборантів і старших викладачів, а загалом у виданні згадано 172 постаті», – зауважив він.

До слова також запросили завідувача кафедри конструктивної географії і картографії Євгена Іванова, який займався виданням книги. Він поділився досвідом співпраці з Леонідом Ковригою, розповів про зв’язки автора з географічним факультетом та про нюанси спільної роботи над книгою.

Після цього Леонід Коврига поділився спогадами про студентські роки на географічному факультеті, розповів присутнім про свою творчість і зачитав кілька уривків з книги, серед яких були вірші, присвячені видатним постатям факультету.

Кілька слів про автора, його творчість і талант сказали й інші викладачі географічного факультету, зокрема Заслужений  професор ЛНУ ім. Івана Франка, завідувач кафедри економічної і соціальної географії Олег Шаблій, професор кафедри геоморфології і палеогеографії Андрій Богуцький і старший викладач кафедри туризму Юрій Зінько.

Після презентації розпочався благодійний аукціон, на якому, окрім примірників книги «Геобіографія часу», було представлено картини Леоніда Ковриги, серед яких – міські та сільські пейзажі, декілька зображень головного корпусу Львівського університету та інших видатних архітектурних пам’яток Львова, а також картина «Карта світу», репродукція якої прикрашає обкладинку «Геобіографії часу». Після жвавих торгів декан географічного факультету підбив підсумки заходу. Всього під час аукціону було виручено 40 500 грн, дві треті з яких буде передано на потреби ЗСУ, а одна третина – авторові для створення нових шедеврів.

Підсумовуючи, Володимир Біланюк наголосив на важливості подібних ініціатив і подякував усім, хто тим чи іншим способом долучається до підтримки Збройних сил України. «Коли в березні 2020 року все людство зіткнулося з пандемією, ми думали, що гіршого не буває. Коли 24 лютого цього року ми опинились у стані війни, то зрозуміли, що буває ще гірше. Сьогодні ж ми свідомі того, що в нашій країні йде повномасштабна війна. Тож я хочу подякувати всім, хто зараз чемно виконує свою роботу. Ми працюємо, сплачуємо податки, ми відмовились від дводенної зарплати, яка пішла на Збройні сили, ми підтримуємо наших воїнів, у тому числі 54 працівників Університету, які зі зброєю в руках захищають нашу державу і нас з вами. Виявом такої підтримки є й сьогоднішня зустріч – зустріч однодумців, які готові разом допомагати нашим героям.

Leopolis.news