logo
25/04
24/04
2 ...

росія взяла «оперативну паузу» і готується до затяжної війни – ISW

07-07-2022 11:07591

росія взяла «оперативну паузу» і готується до затяжної війни – ISW
Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

6 липня вперше за 133 дні війни рф не робила заяв або оцінок щодо територіальних здобутків в Україні.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Міністерство оборони Росії щодня заявляло про територіальні здобутки з початку війни, але не заявляло про жодну нову територію чи переміщення сухопутних сил після завершення оточення Лисичанська 3 липня. Проте 6 липня російські війська все ще проводили обмежені та безуспішні наземні штурми на всіх напрямках. Такі спроби узгоджуються з російською оперативною паузою, яка не передбачає і не вимагає повного припинення активних бойових дій. У цьому випадку це означає, що російські сили, швидше за все, обмежаться відносно невеликими наступальними діями, намагаючись створити умови для більш значних наступальних операцій і відновити бойову міць, необхідну для виконання цих більш амбітних завдань», – йдеться у повідомленні.

Кремль продовжує готуватися до затяжної війни, створюючи умови для момобілізації економіки та багато в чому ініціюючи операційну паузу в Україні, йдеться у звіті.

ISW також констатує, що російські війська:

  • вели наступальні дії на північний захід і схід від Слов'янська.
  • продовжували просуватися на захід у напрямку Сіверська від кордону Луганської та Донецької областей.
  • продовжували спроби наступу на Бахмут з ​​півдня.
  • здійснили обмежені наземні атаки на північ від Харкова.
  • провели невдалий наземний штурм на північному заході Херсонської області.
  • можуть формувати нову військову частину в Муліно Нижегородської області.

ISW припускає, що українські війська створюють умови для контрнаступу на Херсон.

 

Також зазначається, що Кремль продовжує висувати умови для криптомобілізації російської економіки в очікуванні затяжних операцій в Україні. 

30 червня Держдума Росії прийняла в третьому, остаточному читанні, внесений Кабінетом міністрів закон, який дозволить уряду росії контролювати та регулювати трудові відносини на російських підприємствах (як державних, так і приватних). Цей закон дозволить урядовцям відкликати працівників з особистих відпусток, переносити відпустку без згоди працівника та вимагати від працівників роботи у вихідні, святкові та нічні дні.  

Закон ще має бути направлений до Ради Федерації, перш ніж він дійде до президента росії та буде офіційно опублікований, але Кремль, ймовірно, прагне використати закон, щоб залучити національну робочу силу для максимізації економічного результату та підготовки до тривалої діяльності в Україні.  

«Ці заходи дозволяють Кремлю взяти набагато більш прямий контроль над більшістю аспектів російської економіки, включаючи призупинення прав і захисту деяких працівників, які зазвичай мають», – відзначають у звіті. 

Повідомляється, що найбільший російський завод з виробництва свинцю припинив виробництво 6 липня через майже повну зупинку російського металургійного експорту, і Кремль, ймовірно, продовжить вживати заходів для кодифікації економічної мобілізації, щоб компенсувати або пом’якшити наслідки санкцій і війни для основних галузей промисловості.  

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news