logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Жовківська звідза, Яворівський пиріг та забавка стали елементами нематеріальної культурної спадщини

07-07-2022 15:53941

Жовківська звідза, Яворівський пиріг та забавка стали елементами нематеріальної культурної спадщини
Фото: ЛОВА

Міністерство культури та інформаційної політики України розширило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України на 21 новий елемент.

Відповідний наказ підписав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України, 6 липня 2022 року, повідомляє пресслужба ЛОВА.

Вперше до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов мистецький досвід галицьких умільців, а саме: мистецтво виготовлення Яворівської дерев’яної забавки, традиція приготування Яворівського пирога та створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі. 

«Мистецтво створення Яворівської забавки, приготування Яворівського пирога і традиція різдвяної звізди села Мацьковичі Жовківської ТГ передаються з покоління в покоління та відіграють важливу роль у збереженні ідентичності Галичини. Вони є своєрідними культурними магнітами нашого краю. 

Зі свого боку Львівська обласна державна адміністрація зробила все можливе, аби посприяти внесенню цих елементів до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Процес був клопітким і тривалим, і нарешті це сталося. Включення цих елементів до Національного переліку ЮНЕСКО сприятиме збереженню нашої культурної спадщини й промоції Львівщини та України на міжнародній культурній арені», – зазначив очільник області Максим Козицький.

Зазначимо, що подання цих елементів до Міністерства культури та інформаційної політики України для реєстрації та включення до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України Львівською обласною державною адміністрацією було скеровано ще у 2020 році. 

Процес затягувався через тривале затвердження складу експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини та погодження її у Міністерстві юстиції. 

Після затвердження експертної ради відбулось 32 консультації щодо розгляду поданих елементів, а згодом експерти ухвалили рішення щодо подальшого включення елементів до Національного переліку.

Поповнення Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України відбулося завдяки злагодженій та ефективній роботі новоствореної Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

На наступному засіданні Національний перелік може поповнитись ще на десяток елементів. Серед них і ще один елемент зі Львівщини – традиція Глинянського візерункового текстилю.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news