logo
25/04
2 ...

Патріотичні мандри Львівщиною: усі охочі можуть відвідати село, де народилися три гетьмани

14-07-2022 17:134010

Патріотичні мандри Львівщиною: усі охочі можуть відвідати село, де народилися три гетьмани
Фото: Львівська ОВА

Гетьмани Петро Конашевич-Сагайдачний, Марко Жмайло та Павло Павлюк з’явились на світ у Кульчицях на Самбірщині. Звідти родом і Юрій Кульчицький  людина, що привчила Європу до кави.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Управління туризму та курортів Львівської ОВА у серії «Патріотичні мандри Львівщиною» заохочує відвідати плідну на відомих особистостей землю.

Про історію села вам із задоволенням розкажуть у місцевому музеї імені Петра Конашевича-Сагайдачного, якому цьогоріч виповнюється 30 років. 

«Петро Сагайдачний став справжнім захисником української культури і православ’я, перетворив військо запорозьке в могутню військову силу. З його іменем пов’язані гучні перемоги козацького війська, під його керівництвом воно стало надійним заслоном від султанської Туреччини та її васала – Кримського ханства не лише для України, а й для всієї Європи.

Також Сагайдачний займався просвітницькою діяльністю. Завдяки йому утвердилося і зміцніло українське шкільництво, що стало основою вищої школи в Україні. Здійснене Сагайдачним стало тією підвалиною, на якій будувалось майбутнє України!», – розповідає директор музею Любов Стасишин.

У музеї два відділи. В одному – матеріали про життя і діяльність Петра Сагайдачного і Юрія Кульчицького. Заслуговує на увагу експозиція, присвячена зв’язкам музею із сторожовим кораблем українських Військово-Морських Сил «Гетьман Сагайдачний». У другому – розгорнута експозиція, що розповідає про історію села з прадавніх часів до наших днів. У фондах музею – орієнтовно 1500 експонатів. Підвальне приміщення облаштували під кав’ярню, подібну до тої яку в 1683 році відкрив у Відні Юрій Кульчицький. 

За період існування у музеї побували відвідувачі з різних куточків України та світу. Крайнім часом гості музею це здебільшого внутрішньо переміщені особи.

Заклад працює у звичному режимі та радо чекай гостей: щоденно з 9:00 до 18:00. Екскурсійне обслуговування з 10:00 до 17:00 год. Вихідний день – понеділок. Контактний телефон: 0673755873.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news