Наркомани на городі, або чому зник український мак?

https://leopolis.news/post/67816/narkomany-na-gorodi-abo-chomu-znyk-ukranskyy-mak

16/07/2022

Працюють слідчо-оперативні групи територіальних підрозділів поліції, затримуються сотні дідусів і бабусь, в яких переможно вилучаються тисячі опіумних рослин, що невідкладно скеровуються на експертні дослідження.

За цими фактами, звісно, відкриваються  кримінальні провадження, а порушників штрафують, арештовують або й позбавляють волі на строк від трьох до семи років. Поліція просто скаженіє і діє щодо селян з особливим “пристрастієм” та готова карати за декілька маковин, як колись радянська міліція – за декілька колосків! 

У час війни, природно, хотілося б кращого застосування енергії правоохоронців передусім на виявлення московської агентури, яка продовжує вільно розгулювати українськими містами й безкарно здає ворогові військову інформацію та корегує ворожі ракетні обстріли української території.

Мак, як культура, відомий на території України з прадавніх часів і вважається національним продуктом. Маки завжди були окрасою присадибних ділянок українців. Мак використовувався для приготування ритуальної страви – куті, додавався до пампухів, коржів, паляниць, булочок, пляцків та інших домашніх виробів. Мак споконвіку вирощували на городах наші бабусі. Це - наша традиція. Як же свято Маковея без свіжого, пахучого пиріжка з маком?

Мак також використовували у магічних обрядах, пророцтвах і як обереги від злих духів. Ця культура стала дуже відомою і почесною у народі через її сильну дію на людський організм, тому використовувалась у народній і традиційній медицинах. Але у нас, українців, ніколи не було крайнощів у споживанні маку і в  селах годі було зустріти бодай одного наркомана, якби не поява московитів.

Років п’ятнадцять тому Україна займала друге місце в Європі після Чехії по вирощуванню маку. Але на догоду міжнародним наркодилерам в оточенні В.Ющенка знайшлись зацікавлені особи, які на законодавчому рівні у 2009 році запровадили карну відповідальність за вирощування українського маку. Тепер ми в Україні купуємо мак, завезений з тої ж Чехії, Польщі, Угорщини, Іспанії та Ізраїлю. Але іноземний мак, на відміну від пахучого українського, є затхлим і неякісним та низькопробним товаром. 

У жодній європейській країні, крім України, посів і вирощування снодійного маку не перебувають під забороною. Хто сьогодні блокує відродження українського маківництва? Хто продовжує курувати й “дахувати” цей процес заборони українського маку? Хто досі за цим всім стоїть? Хто є кінцевим вигодонабувачем зі знищення української макової промисловості? Борці з наркоманією? Сумнівно! Адже, винищуючи прадавню українську культуру, ці клани “не помічають” наркотиків  синтетичного походження, якими поступово наводнюється український кримінальний ринок!

Leopolis.news