logo
19/04
2 ...

Іван Собко: До кінця року у Журавному поселять майже 50 дітей із Запорізької області

21-07-2022 15:303164

Іван Собко: До кінця року у Журавному поселять майже 50 дітей із Запорізької області
Фото: ЛОВА

Перших дітей із Запорізького обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко» Запорізької облради поселили у Журавно в березні.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Уже майже чотири місяці 100 дітей із будинку дитини Запорізької області зараз проживають у закладі соцзахисту у Журавно (Стрийський район). Переважно – це діти-сироти, позбавлені батьківського піклування та зі затримкою фізично-психічного розвитку. Разом з дітьми проживають 45 осіб персоналу Запорізького будинку дитини. Ще 40 дітей з цього будинку планують поселити у закладі у Журавно до кінця цього року. Облаштувати нові місця планують у навчальному корпусі, переформатувавши його на житловий.

Колись тут був заклад охорони здоров’я – обласний дитячий протитуберкульозний санаторій, у якому оздоровляли дітей, що контактували із хворими на туберкульоз. На базі санаторію діяла загальноосвітня школа. Проте, через малу кількість вихованців, понад рік тому санаторій, згідно з рішенням сесії Львівської облради, перепрофілювали на будинок підтриманого проживання психоневрологічного типу.

«Ми хотіли запровадити в області таку абсолютно нову послугу, яка допомагає людям із психічними розладами, які перебували тривалий час в закладах охорони здоров’я, адаптуватися до суспільства, навчитися самостійно жити в соціумі, в громаді. Це вирішила сесія облради. Заклад мав запрацювати 1 березня», - розповіла начальниця управління соціального обслуговування населення департаменту соціального захисту населення ЛОВА Тетяна Медвідь.

Проте, як повідомив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, з початком повномасштабної війни, у березні, у закладі розмістили дітей із будинку дитини зі Запоріжжя та персонал будинку. Зараз є потреба в евакуації та поселенні ще 40 дітей, тож планується збільшити кількість місць шляхом переформатування навчального корпусу на житловий.

«На цей рік в обласному бюджеті на капітальні видатки для будинку підтриманого проживання у Журавно передбачили 1,2 млн грн. Загалом кошти в сумі 21,6 млн грн на капітальні ремонти з обласного бюджету передбачили на три заклади – у Журавно, Грушківський та Ходорівський психоневрологічні інтернати. Також 11 млн грн в обласному бюджеті до кінця року заклали на забезпечення діяльності філії Грушківського психоневрологічного інтернату, яку плануємо відкрити на базі колишньої психіатричної лікарні у селі Заклад Тростянецької громади Стрийського району», - зазначив Іван Собко.

Слід додати, що у будинку підтриманого проживання у Журавно триває ремонт. Як розповіла директорка будинку Ольга Буянова, з 24 лютого на оновлення матеріально-технічної бази закладу вдалося залучити понад 4,5 млн грн. Це кошти міжнародних благодійних організацій, завдяки яким оновили техніку у пральні та харчоблоці, облаштували ізолятор, відремонтували другий поверх навчального корпусу та ін.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news