Козицький озвучив представникам Національної інвестиційної ради проблеми, з якими стикається релокований бізнес

https://leopolis.news/post/68361/kozyckyy-ozvuchyv-predstavnykam-nacionalno-investyciyno-rady-problemy-z-yakymy-stykaetsya-relokovanyy-biznes

26/07/2022

Учора, 25 липня, начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся з представниками Національної інвестиційної ради при Президентові України. Секретар ради Галина Янченко разом з колегами здійснюють робочі візити у різні області, в тому числі ті, куди релокувались підприємства із територій активних бойових дій, повідомляє пресслужба Львівської ОВА

Мета таких візитів – залучити бізнес до обговорення  та виявити ключові проблеми, щоб підняти їх на найвищому політичному рівні задля їхнього вирішення – у Кабміні, Національному банку України, Верховній Раді України.

На Львівщину вже релокувалось 180 підприємств, 115 підприємств запустили роботу. 

Відтак, серед проблемних питань з якими звертаються релоковані підприємства: постачання сировини, виїзд за кордон для бізнесових зустрічей, повернення ПДВ, можливість іпотеки під житло для персоналу, бронювання працівників.

Проговорили і питання індустріальних парків та залучення інвестицій. 

Як зазначив Максим Козицький, для розвитку індустріальних парків важливим є питання плати за приєднання до мереж. 

«Сьогодні, щоб, для прикладу, інвестору підключитись до електромережі, потрібно заплатити за резервування обсягу електричної енергії. Ти можеш ще нічого не робити, але за кожен кіловат енергії вже мусиш платити від 1 до 3 тис гривень залежно від локації. Якщо ми говоримо про залучення інвестицій і інвестклімат, то треба чітко розуміти, що необхідно відмовитись від плати за приєднання», – зазначив очільник Львівської ОВА. 

Розповів Максим Козицький і про ситуацію з внутрішньо переміщеними особами. Зараз на Львівщині проживає лише офіційно зареєстрованих більш як 240 тисяч українців, які вимушено покинули свої домівки. 

Цьогоріч в області затвердили нову обласну Програму реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів, в межах якої визначили фінансування 20 закладів професійно-технічної, вищої освіти та закладів соціального захисту. У перелік увійшли проєкти, які при мінімальних капіталовкладеннях у найближчій перспективі зможуть забезпечити розгортання понад 2 тисяч додаткових ліжко-місць для ВПО. Зараз тривають роботи на 16 об’єктах.

Опісля зустрічі з очільником області представники Національної інвестиційної ради при Президентові України взяли участь у круглому столі із представниками великого бізнесу Львівської області. 

Основними ініціативами, які  розглядає Національна інвестиційна рада при Президентові України, є: 

- Державно-приватне партнерство: 

Бізнес отримує ділянку, стабільне фінансування, цікавий проект. Держава – інвестиції та готові будівлі. Ключове завдання – максимальне спрощення чинних процедур в межах ДПП. А разом з ними, і часу на підготовку проектів – його скоротять вдвічі. Бюрократію та корупційні ризики зведуть до мінімуму або ліквідують. 

- Страхування інвестицій під час війни: 

Бізнес та міжнародні інвестори зберігають інтерес до вкладання грошей в економіку України. Механізм страхування будівництва та виробництва топовими гравцями на ринку дозволить почати відновлення вже зараз, не чекаючи закінчення війни. 

- Business-SOS: ініціатива допомоги бізнесу, який постраждав від бойових дій. Збір інформації, підрахування збитків та допомога в отриманні компенсацій.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news