logo
23/04
22/04
21/04
20/04
2 ...

Поїздки до Криму та саботаж судової реформи: чим відзначився новий Генпрокурор Костін

28-07-2022 14:411788

Поїздки до Криму та саботаж судової реформи: чим відзначився новий Генпрокурор Костін
Фото: пресслужба «Слуги народу»

Андрій Костін, якого призначили Генеральним прокурором України, засвітився в не одному скандалі.

Leopolis.news зібрав головні зашквари, у які потрапив раніше новий Генпрокурор.

Людина Єрмака

Андрія Костіна вважають людиною керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Зокрема, за його рекомендацією Костіна включили до списку «Слуги народу» до ВРУ. В одному з інтерв'ю Андрій Єрмак фактично прямо визнавав свої товариські стосунки з Андрієм Костіним.

Крім цього журналістам вдалось сфотографувати SMS на телефоні Костіна у сесійній залі, ймовірно, від Єрмака.

Зокрема, у вересні 2020 року нардепа Гео Лероса виключили з фракції «Слуга народу» на вимогу президента Володимира Зеленського. Тоді ж журналісти зафіксували, що нардеп «Слуги народу» Андрій Костін отримав повідомлення від якогось Борисовича: «А у мене є питання, є хтось із 250 осіб, хто перестане мовчки слухати, як Президента і мене цей п*дар поливає брудом».

Зауважимо, що Єрмак по батькові Борисович і саме його критикував Лерос з трибуни Ради.

Програний конкурс на керівника САП

Костін брав участь у конкурсі на керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, але не пройшов його за критерієм доброчесності.

Ось що розповідає про це керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін: «Коли Костін претендував на посаду антикорупційного прокурора, міжнародна частина конкурсної комісії закинула йому кілька зауважень, які і поховали його участь у тому конкурсі. Перше полягало в тому, що він прийняв до себе на роботу дитину свого колеги — народного депутата, а той колега прийняв собі на роботу в помічники дитину Костіна. Такий собі обмін. Чи є це [грубе] правопорушення? Ні, не є. Чи говорить це про рівень пристойності або непристойності Костіна? Говорить».

Зауважимо, що власне після програшу Костіна Офіс президента заблокував конкурс.

А його переможця Олександра Клименка, який переміг понад 1,5 роки тому, призначили на посаду керівника САП лише сьогодні, 28 липня. І призначив його забракований кандидат Андрій Костін, якого просунули на вищу посаду.

Поїздки до Криму

Андрій Костін був кілька разів в окупованому Криму. Про це стало відомо під час співбесіди у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП), яка відбулася у червні 2021 року.

Тоді член конкурсної комісії із обрання голови САП Драго Кос запитав Костіна, чи був він у Криму після російської окупації півострова.

«Так, я перебував (у Криму – авт.), але це було до того, як я був обраний народним депутатом України. Я був разом зі своєю сім'єю. Це стосувалося особистих питань, бо наш сімейний лікар виявилася... Вона все життя жила у Сімферополі, продовжувала жити там, тому це було пов'язано з цією особистою причиною. Хочу наголосити, що ні я, ні члени моєї родини жодного бізнесу в Криму не маємо», – відповів Костін.

Саботаж судової реформи

Нардеп Костін як керівник парламентського комітету із правової політики відповідав за судову реформу, але саме й період його керівництва комітетом належна судова реформа відкладалась, блокувалась, а необхідні законодавчі зміни спотворювалися.

На певний час зупинився процес перезапуску ВККС, через що Україні бракує вже понад 2000 суддів. Замість перезапуску ВРП почалося її посилення.

Ось що писала експертка Центру протидії корупції Галина Чижик про Костіна: «Він на посаді керівника Комітету з питань правової політики, на думку Центру протидії корупції, зарекомендував сумнівні рішення. Особливо, коли комітет розглядав питання, які стосувалися законопроєктів щодо судової реформи. Навіть після того, як президент подавав на розгляд Комітету законопроєкти про розгляд Вищої ради правосуддя, ВККС, на виконання міжнародних зобов'язань України перед МВФ і ЄС, Костін затягував розгляд цих законопроєктів у Комітеті».

У квітні 2021 року Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) і позначив його, як невідкладний.

«Мало того, що його у залі не голосували, його навіть Комітет не розглянув і не дав свого висновку. Костін очевидно є тією людиною, яка саботувала цей процес», – наголосила Галина Чижик.

Лобіювання виборів на окупованих територіях

Як член української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях, а з листопада 2021 року її керівник, просував ідею доцільності виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Юрист Андрій Костін розповідав, що місцеві вибори на окупованих територіях можна провести з допомогою одноразової постанови.

«З юридичної точки зору я не бачу ніякої проблеми. Ця постанова має разовий характер. Вибори в ОРДЛО України будуть проводитися за спеціальним законом і ґрунтуватися на окремій постанові Верховної ради, яка дозволить їм пройти по всім демократичним стандартам», –сказав він 10 липня 2020 року.

Також він просував ідеї розмінування і переговорів із Кремлем в рамках «нормандського формату».

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news