logo
31/08
28/08
28/04
22/03
01/03
14/02
29/12
17/11
28/10
30/09
16/09
30/08

Вступна кампанія 2022: основні дати, необхідні документи та особливості

02-08-2022 21:394125

Вступна кампанія 2022: основні дати, необхідні документи та особливості
Фото: ілюстративне

Повномасштабне вторгнення росії внесло свої корективи в життя кожного українця.

 

Не оминули зміни і навчальний процес та вступну кампанію. Цьогоріч, у зв’язку з введенням воєнного стану, істотних змін зазнали правила вступу. Відповідно до закону випускників шкіл звільнили від здачі Державної підсумкової атестації (ДПА), а замість Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) вони складатимуть Національний мультипредметний тест (НМТ), який містить 3 блоки завдань у кожному з яких 20 запитань з української мови, математики та історії України. Термін виконання тесту – 120 хвилин.

Основні дати вступної кампанії

Прийом заяв та документів розпочинається 29 липня. Триватиме він до 8 серпня для абітурієнтів, які вступають на основі іспитів та творчих конкурсів, а до 23 серпня для тих, хто вступає за результатами НМТ, ЗНО (2019-2021 років) чи творчих конкурсів, складених з 1 по 18 липня.

Не пізніше 29 серпня оприлюднять рейтинговий список абітурієнтів, яких рекомендовано до зарахування за кошти державного бюджету. Підтвердити бажання слід до 18:00 2 вересня, а зарахування на бюджет відбудеться не пізніше 5 вересня. Для тих, хто вступає за контрактом кожен заклад визначає окремо, але не пізніше 30 вересня. Переведення на вакантні місця має відбутись до 19 вересня.

Важливо! Випускникам, які хочуть вступити на бюджет, варто вказати пріоритетність кожної поданої заяви, де 1 – це найвища пріоритетність, а 5 – найнижча. Цьогоріч можна подати до 20 заяв до різних навчальних закладів, втім, для вступу на бюджет заяв не має бути більше 5. Перед подачею документів слід зареєструватися та створити власний електронний кабінет, попередньо «прив’язавши» його до своєї електронної пошти.

Документи, необхідні для вступу

Окрім оригіналів нижчевказаних документів необхідно мати їхні копії.

  • документ, що посвідчує особу (свідоцтво про народження чи паспорт);
  • військовий квиток чи приписне (для військовозобов’язаних);
  • документ про освіту і додаток до нього (атестат);
  • результати НМТ та мотиваційний лист (за потреби) або сертифікат ЗНО (2019-2021 роки);
  • чотири кольорові фото (розмір 3х4);
  • медична довідка 086-3/о (на вимогу ЗВО).

Важливо! Деякі заклади освіти можуть самі встановлювати перелік документів для вступу. Тож інформацію щодо необхідних документів варто уточнити в приймальній комісії або на офіційному сайті закладу.

Як подати документи, якщо відсутній атестат

Серед особливостей вступу цьогоріч є те, що не враховується середній бал атестата, втім, його таки необхідно додати до документів. У зв’язку з активними бойовими діями та тимчасовою окупацією деяких територій України багато випускників не можуть отримати свідоцтво, тож для таких випадків є деякі винятки. Якщо вступник не може отримати атестат, він має можливість подати електронні заяви до вишів без нього, але із записом про його замовлення в системі Єдиної електронної бази з питань освіти. Таке замовлення може зробити або школа, де дитина навчалась постійно або школа в населеному пункті, де тимчасово перебуває вступник, якщо він туди був зарахований.

Якщо документ втрачений , варто звернутись до закладу, який його видав. У разі, коли збережена серія та номер документа про загальну середню освіту, можна оформити електронний запит і на електронну пошту отримати інформацію з Реєстру документів про освіту Єдиної державної електронної  бази з питань освіти.

Під час перебування за кордоном отримати атестат можна в закордонних дипломатичних установах України в країні перебування.

Оригінали свідоцтва про повну загальну середню освіту можна буде подати на початку навчання у ВНЗ.

Як подати документи, якщо вступник перебуває за кордоном

 Абітурієнти, які виїхали за межі України можуть здавати НМТ за кордоном. Така можливість є у понад 20-ти країнах, які включено до реєстру територій, де можна здати НМТ. Тестування відбуватиметься у спеціально обладнаних комп’ютерних центрах, де з учасниками працюватимуть україномовні педагоги, попередньо навчені українськими експертами.

Додаткова сесія НМТ проходитиме у Фінляндії (Гельсінкі), Люксембурзі (Люксембург), США (Нью-Йорк, штат Нью-Йорк та місто Сакраменто, штат Каліфорнія), Словенії (Марібор), Німеччині (Берлін) та Швейцарії (Берн).

Після складення тесту абітурієнт повинен дистанційно створити кабінет та подати відповідну заяву. Якщо вступник не може чи не хоче здавати НМТ, він може подавати заяву на вступ виключно на контрактну форму навчання.

Особливості подання документів для вступників з тимчасово окупованих територій та зони активних бойових дій

Для абітурієнтів, які через активні бойові дії або тимчасову окупацію змушені були виїхати з тих територій запровадили особливі умови вступу й окрім цього, вони матимуть пільги та право на бюджетну квоту.

До вступників, що мають право на таку квоту належать:

  • абітурієнти, зареєстровані на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та лінії зіткнення, а також Автономної Республіки Крим (до 24 лютого 2022 року);
  • абітурієнти, зареєстровані на особливо небезпечній території (територія, окупована після 24 лютого 2022 року або зона проведення активних бойових дій).

Такі  можуть вступати до ВНЗ або за результатами НМТ чи ЗНО 2019-2021 років, або за результатами індивідуальної усної співбесіди в закладах освіти. Також абітурієнтам варто підготувати документи, які підтверджують реєстрацію на особливо небезпечній або тимчасово окупованій території:

  • документ, що підтверджує реєстрацію;
  • фотокартка для екзаменаційного листка (3х4);
  • документ, що посвідчує особу;
  • облікова картка платника податків – за наявності;
  • документ про повну загальну середню освіту (без додатка) – за наявності або довідка з закладу освіти про орієнтовний час одержання документу.

Подати документи до приймальної комісії ВНЗ можна особисто за адресою або надіслати їх на електронну пошту закладу та отримати підтвердження про реєстрацію.

Консультацію підготували завідувач сектору «Бродівське бюро правової допомоги» Материцька Любов Андріївна та головний юрист сектору Беднарчук Надія Степанівна.

Leopolis.news