Як працюють благодійні організації?

https://leopolis.news/post/68652/yak-pracyuyut-blagodiyni-organizaci-

29/07/2022

В Україні всі благодійні фонди працюють згідно Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації» № 5073-VI. Вони стають посередником передачі коштів від компаній і фізичних осіб медичним установам і тим, хто потребує термінової допомоги. 

Види діяльності благодійних організацій

Благодійна організація може бути: благодійним товариством, установою чи фондом залежно від певних особливостей. 

Благодійне товариство є некомерційною організацією з двома або більше засновниками, яка керується статутом. Основна мета — благодійність. Товариство може створювати фонди та курувати їхню діяльність, тобто має ширше коло можливостей, ніж благодійні установи та фонди.

Благодійну установу відрізняє наявність активів, які засновник(и) передають на благодійність. При цьому засновники не беруть участі в управлінні благодійною установою, вона діє тільки на підставі установчого акта.

Благодійний фонд діє на підставі статуту й управляється особами, які не зобов’язані передавати цій організації будь-які активи. Активи БФ можуть формувати будь-які особи та компанії. Фонд виконує менше функцій, ніж установи і товариства. 

Благодійні організації, що допомагають українцям

Національний банк України: Гуманітарний фонд

НБУ відкрив рахунок для благодійності, яка йде на допомогу українцям від початку повномасштабної війни. Пожертвування НБУ направляє на закупівлю харчових продуктів, одягу та інших необхідних товарів для вимушених переселенців.

Український освітній фонд 

Український освітній фонд працює у Польщі. Його основною діяльністю є просвітницька робота серед людей із низки тем: демократії, європейської інтеграції, захисту прав людини тощо. Останні місяці фонд забезпечує українців у Польщі, які рятуються від війни, доступним прихистком і харчами.

Благодійний фонд FFU 

Благодійний фонд Future for Ukraine був заснований у столиці Польщі, Варшаві, через декілька тижнів після початку повномасштабної війни в Україні. Його мета — підтримати потерпілих від війни, надаючи медичну та гуманітарну допомогу лікарням, військовим та дітям.

Благодійний фонд “Голоси дітей”

БФ з 2015 року допомагає дітям, які постраждали від війни, надаючи психологічну та психосоціальну підтримку постраждалим від російського вторгнення. Зараз фонд надає безперервну допомогу дітям, займається евакуацією сімей з місць ведення бойових дій.

Українська асоціація лікарів 

Цей фонд працює у Німеччині й об’єднує кваліфікованих лікарів, які збирають пожертви на організацію медичних перевезень та допомогу пораненим військовим.

Посольство України в Анкарі

Посольство України у Туреччині збирає кошти для гуманітарної підтримки та надає допомогу у різних сферах: харчуванні біженців, наданні прихистку тощо.

Проєкти доброї волі

Проєкти доброї волі — це платформа, яка об’єднує такі благодійні організації: Литовський Червоний Хрест, Мальтійський університет, Карітас, “Food Bank” і “Save the Children”. Зібрані кошти йдуть на допомогу українцям, постраждалим від російського вторгнення.

With Ukraine

Глобальний фонд підтримки був створений Посольством України у Великобританії для допомоги постраждалим від повномасштабної російсько-української війни. Він працює заради забезпечення гуманітарною допомогою населення України та закупівлі необхідних медичних товарів.

Румунський Червоний Хрест

Організація займається благодійністю вже понад 145 років. Вона допомагає націям, які постраждали від війни, голоду, посухи, епідемій та стихійних лих. Проєкт румунського Червоного Хреста «Людство не має кордонів» направлений на допомогу українцям і закупівлю гуманітарних наборів. 

Діяльність благодійних організацій на прикладі фонду FFU

Під час війни благодійні організації різного спрямування набули більшої популярності. 

The Future For Ukraine організував у Києві Гуманітарний штаб, де кожен, хто має таку потребу, може отримати необхідні базові речі — їжу, засоби гігієни, ліки, одяг. Упродовж перших місяців роботи, квітня-травня 2022 року, фонд отримав понад 1500 заявок на допомогу, з них понад 80% — із проханням про надання гуманітарної допомоги з харчовими продуктами та засобами гігієни.

Команда Фонду також працює над створенням мережі українських центрів адаптації та психологічного супроводу українських дітей у великих містах Європи з найбільшою кількістю мігрантів. FFU відкрили перший Children Hub у Варшаві 6 червня 2022 року. Там українські діти вивчають мову, отримують психологічну підтримку, спілкуються з дітьми зі схожим досвідом тощо.

Спектр можливої медичної ​​допомоги FFU включає закупівлю ліків, медикаментів, збір коштів на операції з протезування, реабілітацію, тривале лікування постраждалих тощо.

Регіна Кошова, БФ «Майбутнє для України»