logo
27/03
26/03
25/03
22/03
21/03
20/03
2 ...

У МОЗ роз’яснили, як онкохворим пройти безоплатне хімієтерапевтичне лікування

01-08-2022 15:57445

У МОЗ роз’яснили, як онкохворим пройти безоплатне хімієтерапевтичне лікування
Фото: ілюстративне

В Україні програма медичних гарантій покриває всі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією на кожному етапі лікування. Зокрема, і хімієтерапевтичне  лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах.

Щоб отримання лікування безоплатно, потрібне направлення від лікуючого лікаря або документ про переведення з іншого медзакладу, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Якщо у пацієнта є встановлений діагноз, до свого лікуючого лікаря він звертається без направлення. 

До безоплатного лікування входить хімієтерапевтичне  лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах.

Безоплатний перелік медпослуг для дітей та дорослих з онкологією включає: 

  • лабораторні та інструментальні дослідження в амбулаторних і стаціонарних умовах (МРТ, КТ, УЗД, рентген-дослідження, ендоскопічні дослідження, сцинтиграфія);
  • забезпечення лікарськими засобами, які МОЗ закуповує централізовано, та ліками, закупленими коштами інших програм центрального та місцевого бюджетів, а також ліками з Нацпереліку та необхідними медичними виробами і витратними матеріалами;
  • інтенсивна терапія, киснева підтримка, знеболення на всіх етапах;
  • реабілітації під час лікування;
  • харчування в стаціонарних умовах та ін.

Повний перелік послуг можна знайти за посиланням https://bit.ly/3JgmmbW (пакет 27 «Хімієтерапевтичне лікування та супровід дорослих і дітей з онкологічними захворюваннями в амбулаторних та стаціонарних умовах», файл «Специфікація»).

Зауважимо, що пацієнт отримує хімієтерапевтичне лікування безоплатно незалежно від того, буде воно проведене в амбулаторних чи в стаціонарних умовах.  Медзаклади мають забезпечити пацієнту всі медичні вироби, витратні матеріали та лікарські засоби, необхідні для надання послуг.

Щоб отримати медичну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне направлення лікуючого лікаря або документ про переведення з іншого медзакладу. Якщо у пацієнта є встановлений діагноз, до свого лікуючого лікаря він звертається без направлення. 

Пацієнт має право обирати заклад, де отримуватиме послуги, незалежно від місця реєстрації чи фактичного перебування. 

Знайти потрібний заклад для лікування можна, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ (16-77).

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news