logo
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
19/04
2 ...

Європейська федерація журналістів: «Ми максимально допоможемо своїм українським колегам»

01-08-2022 16:52573

Європейська федерація журналістів: «Ми максимально допоможемо своїм українським колегам»
Фото: Президентка Європейської федерації журналістів Майя Север

Президентка Європейської федерації журналістів Майя Север у п’ятницю зустрілася в онлайн-форматі із представниками Секретаріату Національної спілки журналістів України, мережі Центрів журналістської солідарності і Фонду підтримки українських медіа.

Пані Север наголосила, що добре розуміє проблеми України, бо є представницею Хорватії, яка має багато спільних із нами проблем: спроби тиску на журналістів, порушення їхніх прав, а зараз – і війна.
 

– Моя журналістська робота розпочалася під час війни. Я знаю багато речей, які вас зараз спіткають. Я бачила, як атакують мою країну, як люди, з якими я працювала, помирали, – сказала Майя Север. – Ми максимально допоможемо своїм українським колегам захистити колег і професійну журналістику в ці важкі часи.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко подякував ЄФЖ та національним журналістським організаціям європейських країн за підтримку в багатьох ініціативах НСЖУ: розбудові центрів журналістської солідарності, захисті демократії і незалежної журналістики в Україні.

– Наші колеги в Україні розраховують на нас, а ми розраховуємо на підтримку ЄФЖ, – наголосив Сергій Томіленко. – Війна виснажує. Але журналісти можуть зробити внесок у її завершення тим, що будуть інформувати суспільство і закликати не миритися зі стражданнями людей.

Очільник журналістської організації окреслив основні напрямки роботи Спілки у воєнний час: забезпечення засобами захисту журналістів, які працюють у небезпечних умовах, підтримка сімей колег, які загинули, допомога пораненим, сприяння тим медійникам, які виїжджають із гарячих точок та окупованих територій, надання їм умов і техніки для продовження професійної діяльності, підтримка іноземних журналістів, які приїжджають в Україну для висвітлення її життя під час війни.

Також НСЖУ намагається підтримати ЗМІ, які у зв’язку з війною потрапили в економічну скруту.

«Ми максимально допоможемо своїм українським колегам», – президентка ЄФЖ Майя Север 1

– Важливо зберегти незалежні ЗМІ зараз, коли рекламний ринок практично відсутній, – наголосив Сергій Томіленко. – Адже для демократичної країни належність вільної преси – необхідна умова.

Генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гуттієрес наголосив, що ЄФЖ від самого початку повномасштабної російської агресії активно допомагає українським журналістам як практично (фінансова і тренінгова підтримка), так і політично: допомагає утримувати увагу європейських структур на питаннях допомоги Україні, а також забезпечувати права журналістів у самій Україні.

«Ми максимально допоможемо своїм українським колегам», – президентка ЄФЖ Майя Север 2

– У ситуації, що склалася, деякі політики хочуть збільшити свій контроль над українськими медіа. Для нас важливо реагувати на будь-які спроби порушити незалежність медіа і свободу журналістів. Тому разом із НСЖУ ми запустили політичну кампанію проти законопроєкту «Про медіа». Сподіваюся, що нова його версія буде кращою, – наголосив Рікардо Гуттієрес. – Не можна приймати закони про медіа без консультації з журналістами та їхніми організаціями.

Нагадаємо, у відкритих листах Майї Север до керівництва Європейської Комісії та українського Уряду йдеться про те, що чинний законопроєкт «Про медіа», який у 2020 році вніс народний депутат Микита Потураєв, містить багато положень, які суперечать європейським цінностям.

14 червня Конгрес Європейської федерації журналістів, який пройшов у турецькому Ізмірі, закликав провести парламентські слухання щодо кризової ситуації в українських медіа; ухвалити програму підтримки українських незалежних медіа і створити Фонд підтримки медіа; втілювати в Європі спеціальні програми економічної підтримки українських журналістів та ЗМІ. Також Конгрес ухвалив Резолюцію щодо відповідальності російських журналістів за розпалювання війни. Проєкт цього документу подала Національна спілка журналістів України.