logo
19/04
18/04
17/04
15/04
14/04
2 ...

У Канаді на благодійній акції зібрали $35 мільйонів на допомогу для України

02-08-2022 19:57543

У Канаді на благодійній акції зібрали $35 мільйонів на допомогу для України
Фото: Укрінформ

Двоє канадських політиків польського і українського походження організували допомогу для України, зібравши 35 мільйонів канадських доларів. 

До цього долучилися польські організації, національна авіакомпанія LOT, а у дні збору коштів середмістя Едмонтону було заблоковане, повідомляє Польське радіо.

«Коли Росія напала на Україну, я зателефонував до колишнього прем’єра Альберти Еда Стельмаха, у якого я був міністром. Я сказав йому, що у мене є гарні зв’язки, у нього також вони є, тому треба щось зробити», - розповів  колишній віцепрем'єр Альберти і парламентарій Томас Лукашук. «Тоді ми не думали, що завдяки людській щедрості ми зберемо допомогу вартістю 35 мільйонів доларів. Це одна із найбільших благодійних акцій, що була організована з приватної ініціативи у Канаді», - додав Томас Лукашук.

Посольство Канади у Варшаві отримало від Посольства України список найбільш необхідних речей, серед іншого, це засоби особистої гігієни, пелюшки, аптечки та сухпайки. Паркінг і гараж для зібрання допомоги надав Польський дім в Едмонтоні, волонтерів для пакування організувало Польсько-канадське історичне товариство, а про акцію було повідомлено о соцмережах.  

«Першого дня акції в черзі стояло декілька сотень автомобілів, ми змушені були просити поліцію про допомогу в координації руху, поблизу є лікарня. Другого дня була схожа ситуація», - розповів Лукашук.

До допомоги приєдналися поліклініки, лікарні з Альберти, Онтаріо, Монреалю, які безкоштовно передали для України вживане, але робоче обладнання, ліки, переносні рентген-апарати та обладнання для діалізу. Пожежна служба передала, серед іншого, одяг для пожежників, а поліція – обладнання для надання допомоги на випадки поранення та бронежилети.

Організатори вирішили, що 30 тонн медичного обладнання і ліків слід якнайшвидше відправити в Україну. У цьому організаторам благодійної акції допомогла авіакомпанія LOT. Допомогу було доставлено до Польщі, де її було передано благодійним організаціям, які автомобілями доставили її в Україну. «На жаль, російські окупанти вбили двох водіїв – поляка і українця, це дуже сумна частина цієї історії». – додав Томас Лукашук.

Акція, ініційована двома політиками у Канаді, триває далі. Зараз проводиться збір коштів на допомогу українцям, що вже є в Канаді та для польського фонду, який купує машини швидкої допомоги для України.

 Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news