Сьогодні – День пророка Іллі

https://leopolis.news/post/68835/sogodni-hrystyyany-shidnogo-obryadu-vshanovuyut-proroka-illyu

02/08/2023

Святий Ілля – пророк, життя якого описане в Старозавітних книгах (3 Цар 17. 1-19; 18; 21. 17-28; 4 Цар 1. 3-17; 2. 1-18. Сир. 48, 1-11). Ілля пророкував у північному Ізраїльському царстві за правління царя Ахава (874-853 роки до Різдва Христового). Ахав, бажаючи посилити своє царство, уклав політичний союз з ханаанським царем, та взяв за дружину його дочку Єзавель. Язичниця Єзавель, за підтримки царя Ахава, поширює в Ізраїлі культ бога дощу та блискавиць – Ваала — та винищує багатьох Господніх пророків, а їх залишок змушений переховуватись, пише РІСУ.

Проти язичницьких жерців, цариці Єзавелі та самого Ваала відкрито виступає пророк Ілля. Він стверджує, перед лицем Ахава, що більше не буде роками дощу в Ізраїльському царстві, й лише по слову пророка Бога Ізраїлю дощ знову впаде на землю. Викликавши царський гнів Ілля вимушений переховуватись, і рятується від смерті лиш тому, що направляє та оберігає пророка сам Бог. Через три роки, коли в Ізраїлі настав великий голод, Господь наказує Іллі повернутись до Царя та сповістити про кінець посухи.

ad

Цар Ахав звинувачує Іллю в бідах Ізраїлю, а той, у відповідь покладає провину на жерців Ваала та знову кидає їм виклик. Показавши перед усім народом, що лише на прохання слуги Бога Ізраїлю стаються чуда, Ілля насміхається з язичницьких жерців, та користуючись підтримкою натовпу вбиває слуг Ваала. Невдовзі після цього починається дощ.

Знову Ілля має переховуватись від гніву царя, і в третій раз по наказу Господньому вертається до Ахава, в цей раз пророкуючи царю та цариці страшну смерть за гріх вбивства невинного Навота, який витривав у вірності закону Мойсея, та відмовився віддавати спадкову землю у довічне володіння царя, адже земля належить Богові. Син Ахава та Єзавелі також намагався знайти та вбити Іллю, але сам помер на власному ложі після падіння з висоти.

Ілля став головою школи Ізраїльских пророків відомої як «Пророчі Сини». Найвідданіший учень – Єлисей – бере на себе роль лідера цієї школи, після того, як подорожуючи з Іллєю, побачив як той ніби у вогненій колісниці був забраний на небо.

За своє життя Бог сотворив багато чуд для Іллі та через Іллю. В пустелі його годував ворон, а коли Ілля по наказу Господньому жив в бідної вдовиці, то у неї чудовим способом не закінчувалась олія та мука в дзбанках. Після смерті ж сина вдовиці – Ілля воскресив його силою Божою. На молитву Іллі Господь зводив з неба вогонь і водночас з тим : Ілля був самотнім пророком, втомленим від переслідувань, та того, що не бачив кінця і краю попиранню Господнього Закону, і тому він навіть просив у Господа смерті. Саме тоді Господь покликав Іллю на гору Хорив та явився йому у лагідному тихому вітерці. Бог дав Іллі віру в те, що в Ізраїлі є святий залишок мужів, які не приклоняли коліна перед Ваалом, а також, що Господь виправить беззаконня через своїх помазаників.

В книзі пророка Малахії сповіщається про повернення Іллі «перед приходом великого і страшного дня Господа», що робить його провісником Месії. Новозавітні автори, а через євангеліє від Марка і сам Ісус, повідомляють, що в дусі та силі Іллі діяв Йоан Хреститель, хоч сам він і не вважав себе Іллею. Пророк Ілля разом з Мойсеєм перебувають разом з Ісусом у часі Його преображення на Таворській Горі. Таким чином підкреслено, що Ісус більший від найбільшого в Законі – Мойсея, а так само і від найбільшого з пророків – Іллі.

Ілля – широко шанований святий в Україні з початку прийняття нашим народом християнства. Після свого хрещення княгиня Ольга побудувала Іллінський храм в селі Вибути, де вона народилася.

Leopolis.news