logo
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

Гранти на теплиці: які умови створення власної справи в межах «єРобота»

03-08-2022 09:01555

Гранти на теплиці: які умови створення власної справи в межах «єРобота»
Фото: ілюстративне

В межах нової урядової програми «єРобота» передбачено надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства. Порядок надання грантів на теплиці затверджений постановою Кабінету Міністрів України.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Грантова програма передбачає на умовах співфінансування залучення аграріям до 7 млн грн. на будівництво однієї модульної теплиці орієнтовною площею 2 гектари (від 1,6 до 2,4 га) відповідно до типового проєкту за умови створення не менше 40 робочих місць.

Грант виділяється виключно для будівництва (встановлення) модульної теплиці, придбання засобів виробництва (садивний матеріал, насіння, технологічне обладнання), покриття витрат на їх доставку та введення в експлуатацію.

Реалізацію проєкту будівництва модульної теплиці суб’єкт господарювання повинен здійснювати на землях, право власності та/або користування на які підтверджено належними документами на строк не менше семи років.

Отримувачами гранту можуть бути суб’єкти господарювання - юридичні особи (крім юридичних осіб комунальної форми власності та субʼєктів господарювання державного сектору економіки) та фізичні особи - підприємці, які провадять діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур.

Заявку на отримання гранту можна подавати лише один раз, а претендентом  може лише один отримувач з урахуванням усіх пов’язаних із ним осіб.  

Співфінансування з отримувачем передбачено у такому співвідношенні: 

Для першої 1000 заявок: 

  • не більше 70 % (але не більше 7 млн грн) вартості проєкту будівництва модульної теплиці - за рахунок грантів;
  • не менше 30 % - коштами отримувача (власних або кредитних).

Для всіх наступних заявок:  

  • не більше 50 % (але не більше 5 млн грн) вартості проєкту будівництва модульної теплиці - за рахунок грантів;
  • не менше 50 % - коштами отримувача (власних або кредитних).

Учасник програми зобов’язаний реалізувати проєкт будівництва теплиці за 12 місяців, провадити підприємницьку діяльність після закінчення будівництва не менше трьох років та сплачувати до державного бюджету платежі у вигляді податків та зборів, у тому числі із заробітної плати працевлаштованих. 

«Тепличне виробництво на Львівщині є доволі перспективним. З однієї сторони зміни клімату щороку ускладнюють вирощування овочів та ягід у відкритому ґрунті, а з іншої сторони покупці все більше звертають увагу на якість продукції й хочуть довше бачити на полицях вітчизняних магазинів овочі та ягоди українського виробництва. Всі ці виклики вирішують тепличні технології, тому  ініціатива Уряду щодо надання грантів на розвиток тепличного господарства є дуже на часі», - прокоментувала Тетяна Гетьман, директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.

Ознайомитись з умовами надання гранту  можна за посиланням. Подати заявку, кошторис та проєкт теплиці через портал «Дія». Типовий проєкт будівництва модульної теплиці можна завантажити за  посиланням.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news