Держекоінспекція Львівщини закликала голів ОТГ посилити протидію виникненню пожеж

https://leopolis.news/post/68934/derjekoinspekciya-lvivshchyny-zaklykala-goliv-otg-posylyty-protydiyu-vynyknennyu-pojej

03/08/2022

Відповідне звернення про необхідність вжиття заходів в межах наданих повноважень, спрямованих на виявлення фактів порушення вимог природоохоронного законодавства, Інспекція скерувала головам територіальних громад Львівщини, інформує ДЕІ Львівщини.

З метою запобігання виникненню лиха, Інспекція рекомендує в межах територіальних громад активно проводити роз’яснювальну роботу в частині інформування населення про небезпеку від спалювання сухої рослинності та її залишків, про недопущення спалювання сухої рослинності на сільськогосподарських угіддях, дотримання вимог пожежної безпеки в лісах, недопущення спалювання твердих побутових та інших відходів, а також про передбачену законодавством України відповідальність за вчинення порушень.

У 2022 році, станом на 03.08.2022, за фактом спалювання сухої рослинності та порушення вимог пожежної безпеки в лісах до адмінвідповідальності притягнуто 40 порушників у вигляді штрафу на загальну суму 125460 грн. Найбільше випадків зафіксовано на території Львівського та Стрийського районів.

Екоінспекція нагадує про відповідальність, передбачену законодавством України:

-         за знищення або пошкодження рослинності зловмиснику загрожує штраф розміром від 3060 до 6120 гривень, а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень.

-         за ті самі дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожуватиме штраф у розмірі від 6120 до 12 240 гривень

Крім цього, в умовах воєнного стану навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності та її залишків, додано до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю. Такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Leopolis.news