logo
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

Запорізька АЕС, захоплена росіянами, вийшла з-під контролю МАГАТЕ

03-08-2022 20:34527

Запорізька АЕС, захоплена росіянами, вийшла з-під контролю МАГАТЕ

Генеральний директор ядерної агенції ООН МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що найбільша в Європі атомна електростанція в Україні «повністю вийшла з-під контролю», і звернувся до Росії та України з проханням негайно дозволити експертам відвідати комплекс для стабілізації ситуації та уникнути ядерної аварії.

Про це інформує «Голос Америки».

За словами Рафаель Гроссі, на станції «порушено всі принципи ядерної безпеки».

«Те, що поставлено на карту, надзвичайно серйозно, надзвичайно серйозно та небезпечно», – додав він.

Гроссі вказав на численні порушення безпеки станції, додавши, що вона знаходиться «в місці, де триває активна війна».

Окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю в машинній залі енергоблока Запорізької АЕС – Енергоатом

 

Він наголосив, що фізична цілісність станції не була дотримана, зіславшись на обстріли на початку війни, коли ЗАЕС було захоплено.

За словами Гроссі, існує «парадоксальна ситуація», коли станція контролюється росією, але її український персонал продовжує керувати своїми ядерними операціями, що призводить до неминучих моментів тертя та ймовірного насильства.

Хоча МАГАТЕ має певні контакти з персоналом, він сказав, що вони «несправні» та «фрагментарні».

«Якщо це поєднати, матимете перелік того, що ніколи не повинно відбуватися на жодному ядерному об’єкті, — сказав Гроссі. - І ось чому я з першого дня наполягав на тому, щоб ми мали змогу поїхати туди, щоб провести оцінку безпеки та безпеки, провести ремонт і надати допомогу, як ми вже робили в Чорнобилі».

«МАГАТЕ має поїхати в Запоріжжя, подібно до попередньої подорожі в Чорнобиль, щоб з'ясувати факти того, що там насправді відбувається, провести ремонт і перевірки, а також «не допустити ядерної аварії», – наголосив Гроссі.

Leopolis.news