logo
28/03
27/03
2 ...

У Львові збудують корпус школи за допомогою 3D-принтера

04-08-2022 17:03969

У Львові збудують корпус школи за допомогою 3D-принтера
Фото: візуалізація школи та архітектурна концепція: balbek bureau

В час війни у Львові будуватимуть новітній навчальний корпус для першокласників школи №23, що на вул. Варшавській, 126. Його зводитимуть за сучасними технологіями на великому 3D-принтері коштом французького благодійного фонду TEAM4UA.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Так, йдеться про добудову нового одноповерхового корпусу для учнів перших класів. Довкола нього планують розмістити необхідні спортивні та ігрові майданчики та якісний простір, пристосований для потреб маленьких дітей.

«Це дуже важливий, пілотний для нашої держави проєкт. З 24 лютого велика кількість українців була змушена переїхати в інші міста, зокрема і до Львова. Понад 5 мільйонів людей пройшли через Львів, близько 2 мільйонів – перебували тут більш ніж 2,5 місяці. Звичайно, що ми маємо потребу у додаткових інфраструктурних об’єктах, зокрема школах і садочках. Завдячуючи фонду TEAM4UA ми маємо змогу з наступного тижня почати достатньо швидко реалізовувати цей проєкт. Тобто вже в наступному навчальному році у нашому місті з’явиться сучасна початкова школа», – зазначив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

Іноземна організація пропонує застосувати новітні методи будівництва, зокрема 3D-друк будівлі. Наразі французький благодійний фонд TEAM4UA організовує доставку у Львів будівельного 3D-принтера, який формуватиме стіни будівлі зі спеціального розчину.

«Я захоплююсь Україною та опором українців. Із початку війни я звернувся до своїх друзів, які розвивають стартапи, і ми вирішили створити фонд TEAM4UA. Наша мета – поєднати гуманітарну допомогу, яка потрібна в кризових ситуаціях, і допомагати людям, які цього потребують, поєднуючи сучасні потреби із технологіями. І, звичайно ж, ми намагаємось відбудувати Україну за допомогою технологій.

Для будівництва школи ми використаємо 3D-принтер. Це, фактично, робот зі штучним інтелектом, з допомогою якого можна будувати швидше та значно дешевше. Таким чином ми зможемо забезпечити місцеві потреби з використанням сучасних технологій», - розповів Жан-Крістоф Боніс, засновник та голова благодійного фонду TEAM4UA, підприємець, спікер TED.

Він додав, що принтер та команда, яка реалізовуватиме проєкт, вже на шляху до України, тому роботи планують розпочати вже за декілька днів.

«Це буде перший такий пілотний проєкт в країні. Окрім нього ми будемо будувати більше шкіл та споруд, щоб забезпечити міжнародний розголос. Люди мають говорити про Україну не лише як про країну, де відбувається війна, а й про країну, де реалізовуються проєкти», - відзначив Жан-Крістоф Боніс.

До слова, проєкт враховуватиме інклюзивну складову та реалізовуватиметься в районі, поблизу майбутнього реабілітаційного центру «Незламні».

 «Для нас це унікальна можливість попрацювати із новою технологією – 3D-принтингом будівель. Я не впевнений, що у світі є багато шкіл, реалізованих за такою технологією.

Коли TEAM4UA і Жан-Крістоф звернулися до нас із планами проінвестувати об’єкт освітньої інфраструктури, ми переглядали різні можливі варіанти та ділянки, де варто посилити інфраструктуру. Звичайно, мікрорайон Під Голоском – те, що нас дуже сильно болить, з точки зору інфраструктури шкіл. 

Оскільки ми говоримо про перші класи, то тут є унікальна можливість сформувати окремий корпус, який буде комфортний та зручний саме для першачків», - розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Він додав, що об’єкт матиме великі скляні поверхні. Там заплановані навчальні класи, комфортний холл для спілкування дітей, вчительська та санвузли. Натомість, виконані із бетону, монолітні стіни відповідатимуть новим стандартам безпеки.

Концепцію проєкту ще будуть напрацьовувати, вона проходитиме необхідну експертизу з погляду безпеки, конструктиву та освітньої складової. Але вже є перші ескізи.

«Школа №23 розташована в досить густозаселеному районі Львова. Вона є переповненою: школа розрахована на 700 учнів, а в ній вже навчається близько 1000. Важливість створення нового корпусу саме для цього навчального закладу є абсолютно виправданою. Цей корпус будуватимуть для найменших і символічно, що вони розпочнуть свій новий етап в житті в новому, сучасному середовищі. А ще дуже круто, що до цього часу в кожній львівській школі був 3D-принтер, яким користувалися лише учні, а тепер кожен мешканець міста зможе побачити, як 3D-принтер будує школу», – наголосив Андрій Закалюк, керівник управління освіти Львова.

Джерело візуалізації школи та архітектурна концепція: balbek bureau

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news