Хотинська тергромада в умовах воєнного стану

https://leopolis.news/post/69043/hotynska-tergromada-v-umovah-voennogo-stanu

05/08/2022

Хотинська міська територіальна громада об’єднує 11 рад та налічує 18 тис мешканців. Центр громади місто Хотин є відомим туристичним осередком України, що славиться грандіозною фортецею XIII - XVIII століття, яка збережена до сьогодення. 

У межах престуру, організованого Харківським пресклубом, разом із журналістами зі всієї України мав можливість дізнатися як живе Хотинська громада Чернівецької області в умовах воєнного стану. 

Хотин - прихисток для релокованих підприємств та внутрішньо переміщених осіб

Під час повномасштабної війни російської федерації проти України тут знайшли прихисток та підтримку кілька підприємств, які переїхали через обстріли та бойові дії зі сходу України. Підприємствам надають необхідні виробничі площі, а внутрішньо переміщених осіб забезпечують житлом, якісними медичними та соціальними послугами.

У одному із колишніх навчальних закладів Хотинської громади планують поселити близько 70 внутрішньо переміщених осіб. Зараз тут ведуться ремонтні роботи, до вересня обіцяють облаштувати 17 зручних кімнат із електроопаленням та санвузлами.

«Минулого року завдяки субвенції Мінсоцполітики у Хотинській громаді планували облаштувати притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства, проте війна внесла свої корективи», - розповіла керівниця управління економічного розвитку та міжнародного співробітництва міськради Любов Петрова.

У кімнатах, які матимуть сучасні меблі, тривають внутрішні роботи, а майстри ремонтують фасад та дах. 

Хотинський міський голова Андрій Дранчук запевняє, що місцева влада допомагає релокації бізнесу.

«Підприємства сплачуватимуть податки та наповнюватимуть бюджет, що сприятиме економічному розвитку краю. Людям, які приїхали сюди працювати, хочемо надати житло, а відтак робимо все можливе, щоб зберегти бізнес», - зазначив він під час зустрічі із журналістами.

Від початку повномасштабної війни росії проти України на територію Хотинської громади переїхало шість підприємств. Усі вони планують свій подальший розвиток на території індустріального парку «Хотин Invest», який нещодавно Кабінет Міністрів України включив до Реєстру індустріальних парків.

У громаді наголошують, що для них важливо, аби переміщеним підприємствам було комфортно, а місцеві люди були забезпечені роботою.

 «Velo Trade» 

Відомий харківський виробник велосипедів планує побудувати в індустріальному парку завод, який дозволить створити близько 250 робочих місць. Частину обладнання, яка не постраждала від ракетних ударів, евакуювали до Хотина та Борщова в межах державної програми релокації підприємств. Триває монтаж уцілілого обладнання. З майже двохсот працівників наразі сюди переїхали близько 60, зараз вони мешкають в комунальних закладах громади та сплачують лише комунальні послуги. Їм допомогли в укладенні декларацій з лікарями, а діти мають можливість відвідувати місцеві садочки.

«Наше підприємство втратило через війну майже 4 млн доларів. Остаточні збитки ще підраховуються. У Харкові повністю зруйнований один із наших найновіших цехів, тому вирішили переміститися у більш безпечне місце і одним із них став Хотин», - розповів виконавчий директор «Velo Trade» Микита Ткаченко.

Він додав, що перевозили обладнання спочатку залізницею, потім фурами. 

«Попит на велосипеди через війну суттєво впав, значна частина потенційних клієнтів виїхала з країни. До війни були замовлення із Польщі та інших країн, а також зі всіх областей України. Тепер коли компанія стала ближче до кордонів Молдови і Румунії, плануємо збільшити обсяги експорту. Залучаємо місцевих працівників», - зазначив Микита Ткаченко. 

«LXL Україна»

Виробник електрофурнітури та інших електротехнічних засобів з Харкова розмістився у підвалі колишнього будинку культури на території Хотинської громади. Понад 20 років тому компанія починала роботу з імпорту електрообладнання, а згодом розпочала власне виробництво.

Менеджер та керівник компанії Олександр Грінчук каже, що на початку війни ні в кого не було розуміння як працювати далі.

«Як тільки стартувала державна програма релокації бізнесу, ми відразу подали заявку. Розглядали варіант перенесення бізнесу в західні області України ближче до кордонів ЄС. У Хотині нам запропонували декілька приміщень. «Укрзалізниця» перевезла обладнання та нереалізовану продукцію з Харкова», - додав Олександр.

На підприємстві за день працівник виготовляє до 500 вилок та до 300 розеток, згодом планують запровадити конвеєрне виробництво. Найбільшими клієнтами компанії є мережі торговельних центрів України. 

Загалом Хотинська територіальна громада, допомагаючи українському релокованому бізнесу стати на ноги, запропонувала руку підтримки для внутрішньо переміщених осіб і водночас отримала додатковий шанс на власний успішний економічний розвиток.

Матеріал підготовлений за сприяння Харківського пресклубу в рамках проекту «Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа», реалізованого за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Василь Чорний

Фото автора, Романа Матвіюка, Марії Доротич та Людмили Долі.