У Львові відреставрували двері-віяло на вулиці Івана Франка (ФОТО)

https://leopolis.news/post/69272/u-lvovi-vidrestavruvaly-dveri-viyalo-na-vulyci-ivana-franka-foto

09/08/2022

Цього разу відреставрували внутрішні двері в будинку на вулиці Івана Франка, 37. Зробили це спільно з мешканцями в рамках міської програми співфінансування, яку координує ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища.

Майстри замінили пошкоджені ділянки дерев'яних полотен, встановили завіси та нові латунні ручки. Тут також було відреставровано красиве дерев’яне обрамлення дверей.

«Ці двері були із сосни, а цей матеріал належить до «м’яких» порід дерев. Так звані «двері-віяло» мають систему відкривання, яка дозволяє відкриватися як всередину, так і назовні, – через цю особливість дверні полотна були сильно понищені та деформовані», - розповідає відповідальний за виконання реставраційних робіт Любомир Чабан.

Двері розчистили від пізніших нашарувань темно-коричневої фарби та повернули їм покриття із проявленням природної текстури дерева, яким вони були покриті початково.

«Загальна вартість робіт становила близько 40 600 грн. З них місто оплатило 70%, відтак мешканцям довелося додати майже 12 000 грн свого внеску», – зазначив Павло Богайчик, директор  ЛКП «Бюро спадщини».

До слова, напередодні фахівці працювали над вхідною брамою у цьому ж будинку.

Нагадаємо, з 2018 року у Львові місто фінансує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці.

Leopolis.news